Marianne Vos wint in Londen olympisch goud bij de wegwedstrijd
NOS Sport

"Dit had het mountainbiken echt even nodig"

Marianne Vos richt zich dit jaar voornamelijk op het mountainbiken. Ze wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 en daar een medaille winnen. "Dit had de sport echt even nodig", zeggen bondscoach Tim Heemskerk en Bart Brentjens, de eerste en enige Nederlandse gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen bij het mountainbiken.

Heemskerk is blij dat het hoge woord er nu uit is. "Afgelopen winter werd al duidelijk dat Marianne de ambitie had om naar Rio te gaan op de mountainbike, maar helemaal definitief was het toen nog niet." Nu dus wel en dat is belangrijk voor de sport zegt de bondscoach: "Het mountainbiken had een duwtje in de rug nodig, vooral bij de vrouwen, want daar is de spoeling gewoon heel dun."

Brentjens deelt die mening en vult aan: "Als Vos gaat mountainbiken, dan krijgt het mountainbiken automatisch meer aandacht. En waarschijnlijk kan ze het ook nog goed." Hij baseert zich daarbij op het debuut van Vos in het wereldbekercircuit. Dat was in mei 2013 in het Duitse Albstadt. Vos startte in het achterveld, maar eindigde daar als elfde, met materiaalpech. "Daar heeft ze denk ik een goed gevoel aan overgehouden en ze heeft ook laten zien dat ze het in principe in zich heeft", aldus Brentjens.

Zwaar traject

Ook Heemskerk weet wel zeker dat Vos het in zich heeft, maar dat maakt het traject om zich te plaatsen voor Rio er niet minder zwaar om. "Marianne begint op nul in de wereldbeker. Ze had op Cyprus gemakkelijk punten kunnen pakken, maar kon daar niet starten." Dus begint Vos bij de wereldbekerwedstrijd in Nove Mesto helemaal achteraan. "Dat betekent dat ze ongeveer zeventig dames voor zich heeft. Dan kan ze nog steeds wel voorin eindigen, maar de echte topdames kan ze dan nog niet bedreigen", denkt Heemskerk.

Op de Europese kampioenschappen moet het gebeuren.

Bondscoach Tim Heemskerk over hét plaatsingsmoment voor Marianne Vos.

Wil Vos zich plaatsen voor Rio dan moet ze natuurlijk nog wel aan de kwalificatie-eisen voldoen. Brentjens denkt dat dat wel gaat lukken. "Twee keer bij de beste twaalf in de wereldbeker rijden, dat is te doen voor Vos." Bondscoach Heemskerk denkt echter dat Vos op een ander moment moet pieken. "De Europese kampioenschappen. Daar moet het gebeuren. Dan hoef je maar één keer top-tien te rijden en bovendien ontbreken er daar wat wereldtoppers in vergelijking met de wereldbeker."

Medaille haalbaar

En als de plaatsing dan een feit is, dan komt dat ultieme doel natuurlijk in beeld, een olympische medaille. "Dat is zeker haalbaar", zegt Heemskerk. "Als we maar een goed plan hebben." Brentjens denkt dat ook. "De internationale concurrentie is groot, maar het is mogelijk. Vos kan succesvol zijn, maar dan moet ze er inderdaad wel helemaal voor gaan."

Dat laatste is niet helemaal het geval, want Vos rijdt nog wel een aantal wegwedstrijden, inclusief het WK in september. "Natuurlijk was het nog beter geweest als ze de weg helemaal links zou laten liggen", zegt de bondscoach. "Maar Marianne kan dat. Het is nu een kwestie van alles perfect op elkaar afstemmen."

Ook de Canadese wereldkampioene Catharine Pendrel is blij dat Vos zich op het mountainbiken gaat richten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl