Zweedse vlag
NOS Nieuws

Zweden: Russische diplomaten zijn spionnen

Eenderde van de Russische diplomaten in Zweden wordt door Moskou ingezet om in het geheim inlichtingen te verzamelen. Dat zegt het hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst SÄPO, Wilhelm Unge. Hij noemt Rusland "de grootste bedreiging voor Zweden, gevolgd door Iran en China".

"Het zijn geen diplomaten, maar agenten", zegt Unge. De SÄPO-chef zou ze het liefst het land uitzetten, maar benadrukt dat de geheime dienst dat niet kan. "Wij hebben niet de mogelijkheid om te beslissen wie er wel of niet in Zweden mogen zijn. Dat is aan de regering."

Volgens Unge zijn de Russische spionnen hoogopgeleid en vaak jonger dan in de Sovjet-tijd. Ook noemt hij ze "gedreven, doelgericht en sociaal zeer bekwaam". De diplomaten zouden zich onder meer bezighouden met hacken en het rekruteren van nieuwe agenten.

Er zijn honderden Russische inlichtingenagenten in Europa en het Westen.

Wilhelm Unge, hoofd van de Zweedse inlichtingendienst SÄPO

Rusland zou niet alleen in Zweden diplomaten laten spioneren. “Er zijn honderden Russische inlichtingenagenten in het Westen. Elke dag schenden ze ons gebied."

Vorig jaar wist SÄPO een aantal pogingen van de Russen om Zweedse militaire technologie in handen te krijgen te verijdelen. Unge geeft daar verder geen details over. Ook toen waarschuwde SÄPO dat Rusland zijn politieke, economische en militaire spionageactiviteiten in Zweden heeft opgevoerd.

Los van de spionageactiviteiten ziet Zweden dat de Russische marine en luchtmacht het afgelopen jaar steeds actiever worden in de Baltische regio. "We kunnen dit niet anders interpreteren dan het voorbereiden van militaire operaties tegen Zweden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl