NOS Nieuws

Stemmen te water, op de weg en in de woonkamer

Bij duizenden stembureaus door het land kunnen mensen vandaag hun stem uitbrengen. Veel van die bureaus zijn ingericht in scholen, buurthuizen, kerken of verzorgingshuizen, maar sommige zijn op een wel heel opvallende locatie.

Zo kun je in de gemeente Zuidplas stemmen zonder je auto of fiets te parkeren. Daar is een drive-in stembureau ingericht waar automobilisten en fietsers naar binnen kunnen rijden. Snel uitstappen, het stemformulier invullen, dat in de stembus stoppen en weer doorrijden.

Drive-in-stembureau in gemeente Zuidplas

In Drimmelen kunnen mensen stemmen bij een varend stembureau. De 'stemboot' vaart de hele dag door natuurgebied De Biesbosch en meert om de zoveel tijd af bij verschillende aanlegplaatsen. De gemeente wil op deze manier het stemmen voor de bewoners van het gebied makkelijker maken.

Na de verkiezingen besluit Drimmelen of de boot bij de volgende verkiezingen weer wordt ingezet.

  • Marc-Robin Visscher /NOS
    In Drimmelen kunnen bewoners hun stem uitbrengen op een varend stembureau
  • Marc-Robin Visscher /NOS
    De boot vaart de hele dag door natuurgebied de Biesbosch
  • Marc-Robin Visscher /NOS
    Om de zoveel tijd legt meert de boot af bij een aantal aanlegplaatsen

In Dordrecht is de Ark van Noach ingericht als stemlokaal, maar niet iedereen is daar blij mee. Volgens het AD klagen buurtbewoners erover dat het stemlokaal te ver weg ligt. Ook over het betaald parkeren rond de Ark en de "christelijke uitstraling" van de locatie wordt gemopperd.

Niet alleen op het water, maar ook op de weg kan gestemd worden. In Nieuwkoop doet een oude HTM-bus dienst als stembureau. De 'stembus' rijdt door de gemeente en stopt op drie verschillende plekken.

  • Twitter / Rianne Spelt
    In Nieuwkoop rijdt een 'stembus' door de straten
  • Twitter / Rianne Spelt
    De bus stopt op verschillende plekken in de gemeente

Leidenaren kunnen hun stem uitbrengen tussen mozaïeken, beelden en andere voorwerpen uit de oudheid. Het Rijksmuseum van Oudheden is daar tot groot genoegen van sommige stemmers ingericht als stemlokaal.

Ook het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft de deuren geopend voor mensen die hun stem willen uitbrengen

Bij de familie Westhoff in de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe is het vandaag druk in de woonkamer. Daar is namelijk het kleinste stemlokaal van Nederland ingericht. In het stembureau, dat al sinds 1948 dienstdoet, rekenen ze volgens RTV Oost op een opkomst van 100 procent. Zo'n 49 kiesgerechtigden moeten daarvoor hun stem uitbrengen in het stemlokaal.

Omdat er dit jaar niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen gestemd wordt, moesten er extra meubels worden verschoven om een tweede tafel kwijt te kunnen.

  • ANP
    In de huiskamer van de familie Westhoff is het kleinste stembureau van Nederland ingericht
  • ANP
    In het stembureau rekenen ze op 100 procent opkomst

Iets meer ruimte hebben kiesgerechtigden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Ook in het kleurrijke audiovisuele archief zijn mensen welkom om hun stem uit te brengen.

  • NOS / Rik van den Berg
    Ook in het instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum kan worden gestemd
  • ANP
  • ANP

En natuurlijk kan er ook op het Haagse Binnenhof, naast de Tweede Kamer, gestemd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl