NOS Nieuws

Schade Vanuatu groot, aantal doden valt mee

  • AFP
    Reddingswerkers komen aan op het eiland Tanna
  • AFP
    Bewoners hebben dagen moeten wachten tot hulpverleners het het gebied konden bereiken
  • AFP
    De schade is groot op Tanna

Reddingswerkers zijn aangekomen op de meest afgelegen eilanden van Vanuatu, de eilandengroep die zwaar is getroffen door de orkaan Pam. Ze vonden veel inwoners in gebouwen als scholen en kerken. Op verschillende stranden was de letter H (van 'help') getekend en op sommige plekken probeerden mensen met spiegeltjes aandacht te trekken.

De eilandbewoners lijken zich goed te hebben verweerd tegen Pam. Het officiële dodental staat nog steeds op 11. Hulporganisaties vreesden voor veel meer slachtoffers.

We weten dat er hier in deze tijd van het jaar regelmatig natuurgeweld voorkomt.

Hanna Butler, reddingsmedewerker Rode Kruis

Volgens het Rode Kruis waren de inwoners goed voorbereid. "Veel mensen zijn geëvacueerd. Hier in de Stille Oceaan weten we dat er in deze tijd van het jaar regelmatig natuurgeweld voorkomt", zegt reddingswerker Hanna Butler, die namens het Rode Kruis op een van de eilanden is.

Vanuatu wordt jaarlijks door orkanen getroffen, maar ook aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet ongewoon.

Triest gezicht

De schade op de eilanden is enorm. Hele dorpen zijn weggevaagd en van de landbouw is nauwelijks meer iets over. Duizenden bewoners zitten zonder schoon drinkwater, eten en onderdak.

Vooral het eiland Tanna is zwaar geraakt. "Als je over Tanna vliegt zie je geen blaadje meer aan de boom hangen", zegt Butler. Een collega van Oxfam Novib noemt het "een vreselijk triest gezicht".

Hulp komt op gang op Vanuatu-eiland Tanna

Op dit moment proberen reddingswerkers via vliegtuigen en boten de inwoners met hulpgoederen te bevoorraden. De meeste inwoners komen rond van de oogst van hun land, maar dat zal voorlopig moeilijk worden.

Daarom is het volgens hulporganisaties dan ook belangrijk dat de eilandbewoners niet alleen op korte termijn, maar ook voor een langere periode hulp krijgen. Ook kan het dodental nog oplopen; nog niet overal zijn reddingswerkers geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl