De FNV zegt dat het uitstekend gaat in de metaal en elektro-industrie, zoals bij ASML.
NOS Nieuws

Bonden eisen 3% loonsverhoging in metaalsector

Vakbonden FNV en CNV eisen voor de 140.000 werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie 3 procent loonsverhoging.

Er is over de volle breedte sprake van herstel en dus is een eis voor koopkrachtverbetering bij de komende cao-onderhandelingen terecht, zeggen de bonden.

FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt zegt dat werknemers in de sector jarenlang hun koopkracht onder druk hebben zien staan. "Vooral de lage en middeninkomens, door bezuinigingen en lastenverzwaringen van de overheid", zegt Van Stigt. "De Nederlandse economie blijft achter omdat mensen te weinig te besteden hebben. Verbetering van de koopkracht zal bijdragen aan verder economisch herstel."

Recordresultaten

Volgens de FNV tonen de recordresultaten van bijvoorbeeld ASML en NXP aan dat het weer goed gaat. "Die bedrijven draaien als een tierelier. Dan is er toch geen reden om te zeggen: doe een beetje rustig aan met die lonen?"

De onderhandelingen tussen bonden en werkgevers beginnen volgende week.

De werkgevers wijzen erop dat er grote verschillen binnen de metaalsector zijn. Niet bij alle bedrijven gaat het even goed. De werkgeversorganisatie wil met de bonden daarom afspraken over maatwerk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl