Een van de windmolens op het Deense eiland Samsø
NOS Nieuws

Koningspaar naar 'het Texel van Denemarken'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Denemarken naar het eilandje Samsø.

De koning zei gisteravond tijdens het staatsbanket dat hij en zijn vrouw zich verheugen op het bezoek. De manier waarop de bewoners van Samsø hun eigen energie opwekken is volgens hem een voorbeeld voor Texel.

Vertegenwoordigers van Texel zijn al een paar keer op het Deense eiland geweest om informatie te verzamelen, meldt de Texelse Courant.

Windmolens en stro

Op Samsø zijn de bewoners eigenaar van de windmolens. Op het eiland van 114 vierkante kilometer wordt zo veel energie opgewekt dat er ook stroom kan worden geleverd aan het vasteland. Zonne-energie en het verbranden van stro zorgen voor een groot deel voor de warmtevoorziening.

De koning en koningin namen iets na 08.30 uur de veerboot. Aan boord praten ze met Nederlandse en Deense vertegenwoordigers. De Nederlandse windenergiesector hoopt in Denemarken nieuwe contracten binnen te halen.

Nederlandse burgemeester

Rond 10.30 uur werd het koningspaar welkom geheten door de burgemeester, Marcel Meijer uit Oude Pekela. De Nederlander begon als medewerker in een slachthuis en kwam uiteindelijk via de vakbond in de lokale politiek terecht.

Aan het begin van de middag vertrekken Willem-Alexander en Máxima met de veerboot naar de regio Bispebjerg, waar ze een ziekenhuis bezoeken. Morgenochtend vertrekken de koning en koningin uit Denemarken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl