Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkieizingen
NOS Nieuws

Plasterk hoopt 'magische opkomst' van 50% te overschrijden

Minister Plasterk hoopt dat meer dan de helft van de kiezers vandaag gaat stemmen. "Vijftig procent heeft altijd iets magisch."

Als dat opkomstpercentage niet wordt gehaald, is er volgens Plasterk niets aan de hand. "Er gebeurt niks bij een opkomst van 49 procent. Maar het is toch altijd fijn als je daar net even boven komt."

De minister van Binnenlandse Zaken wees er in het NOS Radio 1 Journaal op dat de opkomst bij Provinciale Statenverkiezingen altijd een stuk lager ligt dan bij Tweede Kamerverkiezingen. "Dan ligt de opkomst rond de 75 tot 80 procent."

Minister Plasterk
Plasterk hoopt op opkomst boven 50%

Democratische rechten

Bij de Statenverkiezingen in 2011 was de opkomst 56 procent, maar de keren daarvoor maakte minder dan de helft van de stemgerechtigden de gang naar het stembureau.

Hoe meer mensen gaan stemmen, hoe beter het is, vindt Plasterk. "Dat betekent dat er meer gebruik wordt gemaakt van de democratische rechten."

Hij vindt het geen probleem dat de campagne deze keer om landelijke thema's als terreurbestrijding draaide. Hij denkt bovendien dat het voor de opkomst geen kwaad kan.

"Ik kan me voorstellen dat provinciebestuurders het gevoel hebben: dat doet geen recht aan wat wij hier allemaal doen." Maar, zegt hij, het is een feit dat de Statenleden op 26 mei de Eerste Kamer kiezen. "Dus dat speelt een rol."

Jaar Opkomst PS-verkiezingen
201155,9 %
200746,3 %
200347,6 %
199945,6 %
199550,2 %

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl