René Zeetsen en Ernst Mollinger
NOS Nieuws

Hennis: verslagenheid groot na crash Mali

De verslagenheid bij Defensie is groot na de helikoptercrash van gisteren in Mali waarbij twee militairen omkwamen. "Het is een verschrikkelijk bericht, waarvan iedereen bij Defensie weet dat het kan komen, maar waarvan je hoopt dat het niet komt", zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Het overlijden van de twee militairen is hard aangekomen op Kamp Castor, de Nederlandse basis in Mali. "Kapitein René Zeetsen en luitenant Ernst Mollinger maakten deel uit van een veel groter detachement. De impact ter plaatse is enorm'', zegt Hennis. "Er zijn allerlei maatregelen genomen. Iedereen wordt bijgestaan daar waar mogelijk en daar waar nodig."

Oorzaak

Gisteren is een onderzoek gestart naar de toedracht van het incident. Alles wijst erop dat het een ongeluk is. "Maar het is wel van belang dat we de toedracht achterhalen, omdat we daar eventueel lessen uit kunnen trekken", aldus Hennis. De minister wil niet vooruitlopen op de mogelijke oorzaak van het incident.

Volgens Hennis is het op dit moment ook nog te vroeg om uitlatingen te doen over vervanging van personeel en materiaal. Ze benadrukt dat de grootste aandacht nu uitgaat naar de nabestaanden en het terugbrengen van de lichamen naar Nederland. Wanneer dat gebeurt, is niet duidelijk.

De minister voorziet in elk geval geen grote gevolgen voor de missie in het West-Afrikaanse land.

Medeleven

De helikopter stortte gistermiddag neer in de noordelijke provincie Gao. De vliegers waren bezig met een oefening waarbij ze gronddoelen beschoten op een vlak en onbewoond terrein, bijna 50 kilometer ten noorden van Kamp Castor.

Op de website van Defensie is enige tijd na de crash een condoleanceregister geopend. Inmiddels hebben duizenden mensen daar hun medeleven met de nabestaanden betuigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl