Shani Davis en Michel Mulder worden volgend seizoen ploeggenoten bij beslist.nl
NOS Schaatsen

Davis had tien jaar geleden al bij Van Velde willen tekenen

Hoewel Shani Davis zijn definitieve krabbel nog niet heeft gezet onder een contract bij de schaatsploeg van Gerard van Velde, is de Amerikaan al wel razend enthousiast over zijn toekomstige team. "We kunnen heel veel van elkaar leren. Er is een goede balans, ze hebben een goede coach en hele goede schaatsers. Ik zou willen dat ik bij ze had kunnen tekenen toen ik 22 jaar oud was."

Tien jaar later, op zijn 32ste, komt het er toch nog van voor de tweevoudig olympisch kampioen. De samenwerking is bijna rond. "We praten nog over een paar details. Ik ben in Amerika, zij zijn in Nederland. En daar zit een grote oceaan tussen, dus ik heb nog niet getekend", grapt Davis. "Maar als alles goed en wel is zal ik volgend seizoen in het paars rijden."

De laatste jaren reed Davis zijn wedstrijden zonder ploeg, maar nu vindt hij dat het tijd wordt voor wat meer structuur. "Nu ik wat ouder ben is het verstandig om niet meer alles zelf te willen doen. Als ik wil blijven meedoen in de top, dan moet ik bij een team aansluiten. Het is bijna onmogelijk om dat helemaal in je eentje te doen."

Win-winsituatie

Het afgelopen schaatsseizoen twijfelde Davis openlijk over het vervolg van zijn carrière. Hij dacht aan stoppen, maar toen won hij de 1.000 meter bij de WK afstanden. "Het hielp dat ik die afstand won, maar ik bekijk het per jaar. Ik heb nu meer energie om het weer te gaan proberen, en om te zien of ik weer in vorm kan komen. Ik wil niet in de middenmoot meedoen, maar op het podium eindigen."

Volgens Davis kan de ploeg van Van Velde, waar ook de broertjes Mulder onder contract staan, hem daarbij helpen. "We kunnen veel van elkaar leren. Ze hebben jongens die snel zijn op de sprintafstanden, ik ben sterk op de 1.000 en 1.500 meter." Volgens Davis is er dus sprake van een win-winsituatie. "Ik heb de jonge rijders ook veel te bieden. En zij kunnen mij weer motiveren, want ik wil niet verliezen van de jonkies."

Geen huis in Nederland?

Het lijkt erop dat Davis niet in Nederland zal gaan wonen. "Het ziet er nu naar uit dat ik mee ga op een aantal trainingskampen, zodat ik korte periodes bij het team zal aansluiten. Misschien dat ik rondom wedstrijden ook wat langer bij het team zal zijn. Maar ik zal ook nog wel wat vrijheid hebben."

Volgens Davis is het contract nu voor 90 procent rond. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. "Ik heb er zin in. Het zal anders zijn, maar ik denk dat dat ook de manier is om beter te worden", aldus de Amerikaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl