Wilders en Rutte schudden elkaar de hand na het slotdebat
NOS Nieuws

Rutte: plannen Wilders versterken kalifaat

Het kabinet islamiseert Nederland en pakt terreur niet aan, was de stelling die PVV-leider Wilders inbracht in het NOS-slotdebat voor de Provinciale Staten-verkiezingen. Een aanval op het beleid van het kabinet, maar premier Rutte ging meteen in de tegenaanval. Volgens hem zou het kalifaat juist versterkt worden, als de plannen van de PVV bewaarheid worden.

Doordat PVV-leider Wilders het liefst de Nederlandse grenzen wil sluiten en terroristen het land uit wil zetten, versterkt hij eigenlijk het kalifaat, zei Rutte. "U zegt, ik laat ze weglopen zonder ze aan te pakken. Maar dat is ook een beetje uw politieke filosofie hè, weglopen en niet aanpakken. Maar het is natuurlijk niet effectief, sterker nog: het is naïef."

Rutte benadrukte dat Nederland geen eiland is en dat mensen altijd terug kunnen komen om bommen te plaatsen.

Wilders: "We moeten de mensen laten gaan. Ik heb liever niet dat ze de wet overtreden, maar ik heb liever dat ze dat in Irak doen, dan in het centrum van Utrecht. En waarom kunnen de jihadisten terugkomen? Waarom kunnen jihadisten uit Frankrijk, Engeland en Duitsland allemaal naar Nederland komen? Omdat u te laf bent om onze grenzen te sluiten."

Rutte en Wilders debatteren over jihadisme

Volgens Wilders vormen de honderdduizenden moslims een groot probleem in onze samenleving. "Ze hebben ons land zo verslechterd", was de conclusie van de PVV-leider.

Rutte reageerde dat het geen enkele zin heeft om iedereen over een kam te scheren en dat 'minder, minder' niets bijdraagt aan de oplossing. Wel erkende hij dat er in het verleden fouten zijn gemaakt bij de integratie. Hij zei dat Nederland bij de eerste generaties allochtonen te weinig duidelijk heeft gemaakt wat de Nederlandse waarden zijn, zoals gelijkheid voor man en vrouw en omgang met homoseksualiteit.

Ook in het debat tussen SGP-leider Van der Staaij, ChristenUnie-voorman Slob en GroenLinks-leider Van Ojik kwam jihadisme uitgebreid aan bod. De SGP pleitte voor een investering van 1 miljard euro in de Nederlandse veiligheid. Volgens Van der Staaij is dat mogelijk als GroenLinks ook een beetje 'legerkleur-GroenLinks' wil zijn.

Van Ojik peinst daar niet over. "Dat is zonde van het geld, het is het laatste dat we nodig hebben." Volgens Van Ojik zorgt meer geld voor bewapening, alleen voor een wapenwedloop en oplopende spanningen in de wereld.

De ChristenUnie vindt dat veiligheid nou eenmaal geld kost. "Veiligheid is echt een heel groot thema." Slob wil dat er verder in geïnvesteerd wordt. "De dreiging van IS krijg je niet weg met diplomatie. Jezidi's, christenen, kopten die onthoofd zijn, mijn hart huilt als ik dat zie. Dan zullen we ook met het leger moeten beschermen. Dat zullen we overigens ook moeten koppelen aan ontwikkelingssamenwerking. Ook daar zou geld voor moeten komen."

Ron Fresen: veel strijd tijdens het slotdebat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl