NOS Nieuws

'Veel te veel druk op loverboyzaak-verdachten'

'OM heeft hoog spel gespeeld'

"Ik vind dat er bloed aan de handen van het OM kleeft", zegt rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de Universiteit Maastricht. "Ze hebben mensen onder onmenselijke druk gezet."

Horselenberg is het helemaal eens met de advocaat van twintig verdachten in de loverboy-zaak in Valkenburg. Die zei vanochtend dat het Openbaar Ministerie te lang heeft gesuggereerd dat de verdachten thuis bezoek van de politie zouden krijgen.

Volgens Horselenberg heeft het OM te weinig rekening gehouden met de geestelijke druk waaronder de verdachten kwamen te staan. Twee van hen hebben zelfmoord gepleegd.

Nazorg

"Er is veel te veel druk gezet op de verdachten, ook tijdens het verhoor. De mannen hebben seks gehad met een minderjarige, maar je kan je afvragen of ze dat wisten. Het is niet altijd zichtbaar of iemand minderjarig is of niet", zegt Horselenberg.

Horselenberg pleit ervoor om verdachten beter te begeleiden, bijvoorbeeld na intensief verhoor. "Verdachtenverhoor is heel erg stressvol. Er moet nazorg komen."

Geen spijt

Het Openbaar Ministerie zegt nu dat de opmerking dat de politie verdachten thuis opzoekt, niet zo bedoeld was. Hij zou door de media verkeerd zijn opgevat.

"Maar ik zou het woord spijt niet in de mond willen nemen", zegt officier van justitie Martina Bijker. "Wij hebben geprobeerd om de beeldvorming al eerder aan te passen, maar dat is niet opgepikt."

OM heeft geen spijt van aanpak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl