NOS Nieuws

Geschokte reacties op helikopterongeluk in Mali

Premier Rutte reageert

Premier Rutte zei in een eerste reactie dat hij geschokt is door het helikopterongeluk in Mali. "Heel Nederland is er diep door geraakt. Respect voor onze militairen. Nederland staat achter ze", zei Rutte.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat het bericht over het ongeluk hem diep heeft geraakt. "Ik wil mijn diepste medeleven betuigen met de nabestaanden die dit vreselijke bericht hebben moeten ontvangen."

Gezant

Koenders was voordat hij minister werd de speciale VN-gezant voor Mali. "Vanuit die functie heb ik persoonlijk ervaren hoe ontzettend belangrijk het werk is dat onze mensen in Mali doen en met welke toewijding en professionaliteit zij hun taken uitvoeren. Ik heb daar het grootste respect voor", zei Koenders.

Ook Kamerleden en fractievoorzitters reageren geschokt en spreken hun medeleven uit met de nabestaanden. Ook is er brede steun en lof voor het werk van de Nederlandse militairen in Mali.

Minusma

Mongi Hamdi, het hoofd van de Minusma-missie en de nieuwe speciale gezant van secretaris-generaal Ban Ki-moon, heeft zijn diepe medeleven betuigd met de Nederlandse regering en met de families van de omgekomen VN-militairen. Hij sprak van een tragisch ongeluk.

"Minusma heeft onmiddellijk teams gestuurd om de crashsite veilig te stellen. Gespecialiseerde onderzoekers van Minusma en van Nederland zullen naar de rampplek gaan om de exacte toedracht van het ongeluk vast te stellen", schrijft de VN-missie in een verklaring.

Condoleanceregister

Het ministerie van Defensie heeft op internet een condoleanceregister geopend voor de twee omgekomen militairen. De eersten die er een bericht achterlieten waren de Commandant van de Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Alexander Schnitger, en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

"René Zeetsen en Ernst Mollinger zetten zich in voor een vrije en veilige wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs. Ze verdienen ons grootste respect", schreef Hennis mede namens de Commandant der Strijdkrachten Middendorp.

Vlag halfstok voor omgekomen militairen

De militaire vakbonden spreken van een dramatische gebeurtenis. Zij benadrukken dat het nog onduidelijk is onder welke omstandigheden de helikopter is neergestort. Voorzitter Anne-Marie Snels van de AFMP/FNV: "Vreselijk wat er is gebeurd. De verslagenheid onder de collega’s in Mali is groot. De groep piloten zou over twee weken naar huis gaan. Daar zagen ze erg naar uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl