Een Boeing 787 Dreamliner
NOS Nieuws

KLM stelt bestelling Dreamliners uit

KLM neemt twee van de tien bestelde Dreamliners voorlopig niet af. De luchtvaartmaatschappij wil niet zeggen waarom het de bestelling uitstelt. "Dat is bedrijfsgevoelige informatie", aldus een woordvoerder. Volgens hem is het uitstel een gezamenlijk besluit van KLM en partner Air France: "Air France-KLM zit in zwaar weer en dus is besloten de bestelling op te schorten."

Eerder vandaag zei het bedrijf nog dat het de bestelling uitstelt, omdat het dit weekend geen akkoord heeft kunnen bereiken over de nieuwe cao. Daar komt het bedrijf nu van terug. "De financiële situatie van KLM en de moeizame cao-onderhandelingen staan los van elkaar."

Tactiek

De luchtvaartmaatschappij onderhandelt nog met de bonden over een nieuwe cao en wil geld besparen door het personeel langer te laten werken voor hetzelfde geld. KLM heeft met vier van de vijf vakbonden overeenstemming bereikt, maar de hogere looneis van de FNV vormt nog een struikelblok.

FNV-bestuurder Jan van den Brink zegt niet te weten wat dan wel de reden is van het uitstellen van de bestelling. "Misschien is het tactiek om ons iets inschikkelijker maken tijdens de volgende onderhandelingsbijeenkomst. Maar wij zullen ons standpunt hierdoor niet laten beïnvloeden", aldus de FNV-bestuurder.

Water aan de lippen

De bezuinigingen die KLM in de nieuwe cao eist, zijn volgens het bedrijf nodig om financieel overeind te blijven. De kostenreducties zijn onderdeel van een plan om de komende jaren 700 miljoen euro te besparen. Het water staat het bedrijf "financieel best aan de lippen", zei KLM-bestuurder René de Groot gisteren.

KLM-bestuurder: water aan de lippen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl