Werkzoekenden bij UWV in Amsterdam
NOS Nieuws

Kwart van de 50-plussers met uitkering werkt ook

Bijna een kwart van de 50-plussers heeft naast een WW-uitkering ook betaald werk. Het gaat vooral om tijdelijk werk via een uitzendbureau, blijkt uit cijfers van het UWV.

Voor het eerst is gekeken naar het aantal mensen met een uitkering dat gedeeltelijk weer aan het werk gaat. In het derde kwartaal van 2014 waren er 43.000 50-plussers die naast hun uitkering parttime werkten. Zij behielden hun recht op een uitkering, omdat het werk onregelmatig of tijdelijk was of omdat het minder uren waren dan voor de werkloosheid.

Nieuwe berekening

De hoogte van de uitkering wordt bij het vinden van werk opnieuw berekend en die hangt af van het aantal uren dat er gewerkt wordt en het laatstverdiende loon. Hoe lang iemand nog een uitkering krijgt, is afhankelijk van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt.

Werkloze 50-plussers zitten niet massaal thuis met een WW-uitkering, maar vergroten ook hun kansen op een duurzame baan door tijdelijk of gedeeltelijk werk te aanvaarden.

Betsie Gerrits, Actieplan 50-plus werkt

Het kabinet maakte in 2013 afspraken met het UWV, de uitzendbranche en de sociale partners om werkloze 50-plussers aan werk te helpen. De oudere werkzoekenden moeten bijvoorbeeld een sollicitatietraining kunnen krijgen.

Ook is er vastgelegd dat uitzendorganisaties die een 50-plusser vanuit de WW aannemen een bonus krijgen die kan oplopen tot 1500 euro per persoon. Deze subsidieregeling is erg populair en leidt tot meer werk voor 50-plussers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl