NOS Nieuws

Steeds meer werknemers voelen zich gediscrimineerd

Steeds meer werknemers voelen zich gediscrimineerd

Steeds meer mensen stappen naar het College voor de Rechten van de Mens, omdat ze het gevoel hebben dat ze het slachtoffer zijn van racisme.

Een Marokkaanse jongen die wordt geweigerd bij een discotheek, een Chinese vrouw die het onterecht vindt dat ze maar een verpakking baby-melkpoeder mag kopen. Steeds meer van dat soort zaken worden gemeld bij het college.

Vorig jaar waren er 111 meldingen van racisme door instanties en bedrijven, tegenover 89 in 2013. Volgens het college in Utrecht komt het in werkelijkheid veel vaker voor en is de stijging slechts het topje van de ijsberg.

Onderbuik

Ook op de werkvloer hebben mensen het gevoel dat ze last hebben van hun afkomst. Racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt zijn lastig te bewijzen. Er is meer nodig dan het negatieve gevoel van iemand, zegt een woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens.

Omdat discriminatie op het werk lastig te bewijzen is, ligt de bewijslast bij de werkgever en niet bij de sollicitant. Dat houdt niet in dat bedrijven altijd op de vingers worden getikt. In de helft van de gevallen wordt discriminatie bewezen, in de andere helft blijkt het niet meer te zijn dan het onderbuikgevoel van de sollicitant.

Zo buigt het college zich onder meer over de zaak van een jongen met een buitenlandse naam die werd afgewezen als afwasser in een hotel, terwijl zijn Nederlandse vriend een paar uur later wel een baantje kreeg.

Geen vacature

De hoteleigenaar vertelt dat hij veel allochtone werknemers heeft en dat hij geen werk had voor de jongen die belde. Er was geen vacature en dus is het geen discriminatie, vindt de hotelier. Dat hij een paar uur later wel een Nederlandse jongen aannam, kan hij makkelijk verklaren: "In de tussentijd had een afwasser ontslag genomen. Dus had ik weer plek voor iemand."

Doordat racisme vorig jaar vaak in het nieuws was, hebben zich meer mensen gemeld, denkt het College voor de Rechten van de Mens. "Er was een kentering in het debat. Racisme wordt niet langer ontkend en dat zien wij terug in het aantal meldingen."

Het college doet over zes weken uitspraak in de zaak tussen de afwasser en het hotel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl