Minister Schippers belooft zich niet meer over het onderzoek uit te laten
NOS Nieuws

'Zal deze minister dan verder haar mond houden?'

"Zal deze minister dan verder haar mond houden?" wil ChristenUnie-leider Slob van VVD-minister Schippers weten. Slob vindt de uitspraken van de minister over "krachten" die haar partij "pootje willen lichten" schadelijk voor het onafhankelijke onderzoek naar de zaak-Cees H.

Dat onderzoek werd vorige week dinsdag gevraagd door de Tweede Kamer en kreeg groen licht van het kabinet. Onderzocht worden de deal die het OM heeft gesloten met Cees H., de rol van de Belastingdienst en de baas van het Openbaar Ministerie, wat er is gebeurd op het ministerie van Veiligheid en Justitie en wie er heeft gelekt naar Nieuwsuur.

Complottheorie

Volgens Schippers is er bij de ophef rond VVD-Kamerlid Verheijen, de strafrechtelijke onderzoeken naar verschillende VVD'ers en de 'bonnetjeszaak' rond Cees H. sprake van kwade opzet om haar partij te beschadigen.

D66-Kamerlid Schouw wil weten welke bewijzen Schippers hiervoor heeft: "Zegt de minister dat het Openbaar Ministerie en de rechtbank in de zaken Hooijmaijers en Houwers hebben gewacht op de verkiezingen?"

Schippers: "Je hebt rotincidenten die 'oppoppen' in een politieke partij en je hebt de zaak Cees H. Het gaat mij om de zaak Cees H. Die kwam een jaar geleden vlak voor de verkiezingen naar boven en nu weer vlak voor deze verkiezingen."

Schouw: "De zwarte magie uit de Telegraaf verdwijnt een beetje als sneeuw voor de zon. De minister noemde toen nog een hele keten aan incidenten. Ik complimenteer de minister voor het weglaten van die complottheorie."

Schippers: " Ik heb het woord complot nooit zelf in de mond genomen."

Niet bedacht

Kamerlid Bashir van de SP zet ook vraagtekens bij de beschuldigingen van de minister: "In het eerste voorbeeld dat u noemt, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie er zelf een maand over gedaan om antwoord te geven aan Nieuwsuur, waardoor het inderdaad vlak voor de verkiezingen werd."

Schippers: "Dat zou dan uit zo’n onderzoek moeten blijken, maar ik heb het zelf niet bedacht."

Op de vraag of het de tweede keer misschien ook aan het ministerie zelf lag, omdat de lang gezochte informatie toch ineens werd gevonden, gaf de minister geen inhoudelijk antwoord. Ze vindt dat dat ook onderzocht moet worden. Schippers belooft dat zij zich niet meer zal uitlaten over het onafhankelijke onderzoek.

'Zal deze minister dan verder haar mond houden?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl