Luchtfoto van de schade aangericht door orkaan Pam
NOS Nieuws

'Kans groot dat hele oogst op Vanuatu mislukt is'

"Het was al een beetje donker toen ik aankwam maar mijn eerste indruk is dat de schade behoorlijke is op de eilanden van Vanuatu. Gelukkig valt het aantal slachtoffers mee".

De Nederlander Frido Herinckx van het Rode Kruis is vanochtend aangekomen op Vanuatu. Volgens hem is het geringe aantal slachtoffers, vergeleken met eerdere orkanen in de regio, mede te danken aan een goede voorbereiding. Toch is er genoeg te doen voor hulporganisaties na de verwoestingen die de orkaan Pam heeft aangericht. Herinckx maakt zich grote zorgen over de oogst.

Drinkwater

"Gezondheidszorg, drinkwater en hygiëne en onderdak, daar richten we ons nu eerst op. Herinckx zegt dat er waterputten vervuild zijn door de overstromingen en dat andere beschadigd zijn doordat er bijvoorbeeld een boom op gevallen is. Voor de zuidelijke eilanden zijn morgen of overmorgen waterzuiveringsinstallaties beschikbaar. Die kunnen 5000 liter schoon drinkwater per uur produceren.

Overheid

Volgens Herinckx werkt de overheid van Vanuatu goed mee aan de hulpverlening. "Hun rol is coördineren en zicht houden op de kwaliteit van wat er aan hulp aangeboden wordt. Soms houden ze bepaalde activiteiten en goederen even tegen. Ze willen eerst zeker weten wat de hoogste noden zijn en of de hulpgoederen die aangeboden zijn wel van de hoogste kwaliteit zijn. Dat vertraagt de distributie".

Oogst

Over de voedselvoorziening maakt het Rode Kruis zich grote zorgen. Er is veel schade aan de landbouw door de orkaan. De komende weken is er nog wel genoeg te eten denkt Herinckx. "Maar de oogst is waarschijnlijk grotendeels verwoest. Voor de lange termijn moeten we kijken hoe het verder moet. De kans is groot dat de eilanden in een voedselcrisis terecht komen."

Herinckx en zijn team van internationale hulpverleners maken eerst een inventarisatie van wat er allemaal nog nodig is. Veel hulpgoederen zijn er al. Die gaan ze distribueren naar de juiste plaatsen.

Frido Herinckx

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl