Lijsttrekker Odeh met gebalde vuist bij het stembureau
NOS Nieuws

Netanyahu baalt van busladingen Arabieren

De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat de rechtsstaat in gevaar is doordat linkse actiegroepen Arabische kiezers met busladingen naar de stembureaus brengen. Het is niet duidelijk waar de premier zijn waarschuwing precies op baseert, want de opkomst bij het middaguur was met 26 procent even groot als twee jaar geleden.

De opkomst onder de Israëlische Arabieren, die 20 procent van de bevolking uitmaken, is doorgaans laag bij verkiezingen in Israël. Ditmaal kan die bevolkingsgroep tot een politieke factor van betekenis uitgroeien doordat vier kleine partijen als één blok aan de verkiezingen meedoen.

Ayman Odeh

De 40-jarige advocaat Ayman Odeh is de lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van Arabische partijen. Volgens de opiniepeilingen kan die partij de derde van het land worden. Het gevolg kan zijn dat de partij betrokken wordt bij de formatie.

Odeh heeft socialistische, nationalistische en traditionele islamitische partijen in één lijst ondergebracht. Dat kan leiden tot een veel grotere opkomst onder die groep kiezers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl