Spaarschaap
NOS Nieuws

Betalen om te sparen, kan dat?

Betalen om je geld te stallen bij de bank. Rabobank bereidt zich erop voor. Het huidige ICT-systeem van de bank was niet gemaakt om te werken met een negatieve rente, daarom is het aangepast. "Toen het ICT-systeem gebouwd werd was er helemaal geen sprake van een negatieve rente. Uit voorzorg hebben we onze systemen aangepast", zegt een woordvoerder van de bank.

Lage rente

Sparen levert momenteel historisch weinig op. Banken schroeven de tarieven steeds verder terug. Dat hangt samen met de lage rentestand die de Europese Centrale Bank rekent. Rabobank verlaagt de spaarrente voor particulieren donderdag naar 0,9 procent. Daarmee is het de eerste grootbank met een spaarrente lager dan 1 procent.

Tot nu toe zijn het alleen grote instellingen die wel eens geconfronteerd worden met het fenomeen negatieve rente. Als ze voor een heel korte periode geld stallen bij de bank moeten ze betalen. Dat ook consumenten en het MKB te maken krijgen met een negatieve spaarrente acht de bank vooralsnog onwaarschijnlijk. "Wij denken niet dat de rente negatief zal worden", zegt de woordvoerder.

Een of twee nachten

Ook bij ABN Amro wordt negatieve rente alleen in een zeer beperkt aantal gevallen doorberekend. Alleen grote professionele partijen zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen die voor een of twee nachten geld plaatsen. Die moeten daar dan voor betalen. Dat komt doordat het geld maar zo kort op de rekening staat dat wij er ook niets mee kunnen, legt een woordvoerder uit.

Van het berekenen van een negatieve rente voor particulieren is ook volgens ABN Amro geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl