De Egyptische activiste Shaima Sabbagh nadat ze in januari is neergeschoten door de politie
NOS Nieuws

Egyptische politieagent aangeklaagd voor dood activiste

De openbaar aanklager in Egypte vervolgt de politieman die in januari tijdens een demonstratie in Caïro een vrouw doodschoot. Het Openbaar Ministerie legt de politieman doodslag ten laste, waarop een maximale gevangenisstraf van zeven jaar staat.

Het gebeurt zelden in Egypte dat een politieman wegens geweld tegen demonstranten wordt vervolgd. De meeste agenten die werden vervolgd wegens de dood van demonstranten in 2011 zijn vrijgesproken.

De vrouw, Shaima Sabbagh, nam op 24 januari deel aan een demonstratie in verband met de val van het regime-Mubarak, vier jaar geleden. Ze was op weg naar het Tahrirplein om daar een bos rozen neer te leggen ter herdenking van de slachtoffers van de opstand tegen Mubarak.

Dood

Momenten voor haar dood is zij met medestanders te zien, terwijl de leuze 'brood, vrijheid en sociale gerechtigheid' wordt gescandeerd.

Vervolgens komt een gemaskerde politieman in beeld, die wordt aangemoedigd op haar te schieten. De vrouw wordt in het hoofd en de borst geraakt. Ze valt bloedend op de grond en wordt overeind geholpen door een vriend die haar wegdraagt.

De beelden van de dood van de 32-jarige Shaima Sabbagh gingen de hele wereld over en veroorzaakten ontzetting in binnen- en buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl