Apples tv-box
NOS Nieuws

'Apple werkt aan eigen tv-dienst met 25 zenders'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Apple-gebruikers kunnen straks voor een vast bedrag per maand naar bijna alle grote Amerikaanse zenders kijken. De iPhone-maker is naar verluidt al jaren in gesprek met diverse omroepen om hun shows naar Apples apparaten te brengen.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal is een akkoord nu dichtbij. Apple zou in gesprek zijn met diverse omroepbedrijven om tot 25 zenders, waaronder ABC, CBS en ESPN, aan te sluiten.

Comcast, het kabel-conglomeraat dat eigenaar is van NBC Universal, zou de onderhandelingen voortijdig hebben afgebroken. Dat zou een tegenvaller zijn voor Apple, omdat NBC Universal veel populaire tv-shows uitzendt, zoals The Voice en daarnaast ook nog eens de uitzendrechten heeft voor de Olympische Spelen.

Concurrenten

Er is onder tv-zenders al langer een strijd gaande om video-on-demand (zelf kiezen wanneer je iets bekijkt) te leveren. Een bekende speler is Netflix, die inmiddels naast shows van andere zenders ook eigen series maakt zoals het populaire House of Cards.

Maar er zijn meer bedrijven bezig met een eigen dienst. HBO werkt hard aan HBO Now, een dienst van 15 dollar per maand die vanaf april beschikbaar is op de Apple TV, iPhone en iPad. NBC werkt volgens de Wall Street Journal aan een abonnement dat alleen comedy bevat zoals de Tonight Show.

Een andere belangrijke concurrent voor Apple is Googles Chromecast. Deze mediaspeler op een HDMI-stick is stukken goedkoper dan de Apple TV en levert ook content van bijvoorbeeld Netflix. Als het Google zou lukken om ook andere zenders aan boord te krijgen heeft Apple er echt een zware concurrent bij.

30 tot 40 dollar

Apples tv-dienst moet tijdens de ontwikkelaarsconferentie van Apple in juni worden gepresenteerd en vanaf dit najaar beschikbaar komen voor de Apple TV, de iPhone en de iPad, aldus de Journal. Of de tv-dienst ook direct naar Europa komt, is nog onbekend.

De dienst moet tussen de 30 en 40 dollar gaan kosten. Daarmee ligt de prijs aanmerkelijk hoger dan wat een gebruiker nu voor de meeste online tv-diensten betaalt. Het is wel een stuk goedkoper dan de gemiddelde prijs voor een tv-pakket in Amerika. Die ligt volgens de zakenkrant op 90 dollar per maand.

Of de zenders live televisie via het platform gaan aanbieden, of dat Apple bijvoorbeeld afleveringen van een bepaalde periode krijgt, is nog onduidelijk. Zo'n riant aanbod is wel nodig om voldoende abonnees te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl