Stekelenburg, van held tot bankzitter

Stekelenburg wil geen 'vergeten keeper' worden

In de aanloop naar het Champions League-duel tussen AS Monaco en Arsenal, ging verslaggever Ayolt Kloosterboer op bezoek bij de enige Nederlander in de selectie bij de Monegasken. Doelman Maarten Stekelenburg speelt sinds de afgelopen zomer bij AS Monaco, maar moet het doen met een rol op het tweede plan. De held van het WK 2010 heeft sinds 2011 geen volledig seizoen meer onder de lat gestaan. Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren?

Stekelenburg (32) werd in 2004 en 2011 kampioen met Ajax en had in 2010 op het WK in Zuid-Afrika een belangrijk aandeel in de finaleplaats van het Nederlands elftal. In de zomer van 2011 was zijn transfer naar AS Roma in eerste instantie een goede keuze, maar na het vertrek van trainer Luis Enrique raakte zijn carrière in het slop.

Weerzien met Martin Jol

Het was het begin van een moeilijke periode met weinig speelminuten. Na anderhalf jaar Rome kwam hij in contact met Martin Jol, destijds trainer van Fulham. Stekelenburg kende Jol nog van zijn periode bij Ajax. "Dat was een prettige periode en ik had een goede klik met Martin. Ik zag het zitten. Dat was de Premier League. Maar het liep anders. Op het laatste moment is dat afgeketst."

Stekelenburg speelde toch weer wedstrijden voor AS Roma, maar hij zag een half jaar later een vertrek naar Fulham nog steeds wel zitten. En nu werd een transfer wel afgerond, maar ook bij Fulham belandde hij op een zijspoor na een schouderblessure en degradatie naar de Championship.

AS Monaco kwam toen in beeld. Hij maakte op huurbasis de overstap naar het belastingparadijs, maar wist bij de gesprekken dat het ging om de vacature voor tweede doelman. Hoewel hij in de bekerwedstrijden speelminuten krijgt, zit hij voornamelijk op de reservebank.

  • ANP
    Maarten Stekelenburg (hier met Jan Vertonghen) werd in 2011 kampioen met Ajax
  • AFP
    Stekelenburg in het shirt van AS Roma
  • AFP
    Stekelenburg raakte bij Fulham geblesseerd aan zijn schouder

Contrast

"Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: dat is een groot contrast met de kwartfinale tegen Brazilië. Dat begrijp ik", doelt de doelman onder meer op de spectaculaire redding die hij verrichtte op de inzet van de Braziliaan Kaká, tijdens het WK 2010. "Dat contrast is er. Je hebt te maken met mensen die op je pad komen in je carrière, eigen beslissingen… van sommige dingen weet je niet hoe ze van tevoren gaan lopen."

Stekelenburg vindt niet dat hij verkeerde beslissingen heeft genomen. "Laat ik het anders zeggen. Ik geen spijt van de beslissingen die ik genomen heb. Alleen... je weet nooit hoe het gaat lopen. Ik heb foute dingen gedaan. Je komt verkeerde mensen tegen in je carrière, dat helpt niet mee."

Snapt Stekelenburg dat er een beeld ontstaat: die briljante keeper, gaat naar het buitenland en daar lukt het maar niet? "Ja, dat snap ik wel. Dit is nu het vierde jaar dat ik weg ben. Waarvan ik de laatste twee jaar bijna niet gespeeld heb."

Trainers

Stekelenburg is niet altijd gelukkig geweest met de trainers die op zijn pad kwamen. "Je bent afhankelijk van wie er op dat moment wordt aangesteld. Je bent afhankelijk van trainers met wie het wel of niet klikt. Je hebt trainers die het in je zien zitten en trainers die het niet in je zien zitten. Daar is niets mis mee, maar uiteindelijk moet je aan jezelf denken. Je kan wel blijven zitten en nooit een kans krijgen, maar dan raak je ook uit de picture. Je moet wel aan je eigen carrière denken."

Toch wil hij de trainers niet de schuld geven. Bovendien heeft hij bij Monaco de pech dat eerste doelman Danijel Subašić een uitstekende indruk maakt. "Je wordt er niet afgehaald omdat je de sterren van de hemel speelt. Het heeft altijd met iets te maken. Als je je eigen niveau haalt en dat week in week uit laat zien, dan is er geen reden om iemand eraf te halen. Daarom moet je het altijd bij jezelf zoeken."

Ik wil gewoon spelen. Als het niet hier is, dan elders.

Maarten Stekelenburg

Wat nu? Stekelenburg speelt op huurbasis bij Monaco. Keert hij terug naar Fulham? "Dat weet ik niet. Monaco heeft de eerste optie. Of zij die optie lichten weet ik niet, daar is een deadline voor. Er zullen gespekken gaan volgen. Ik hoor het wel. Ik ben fit en ik wil graag spelen. Dat heb ik vaak aangegeven. Ik wil gewoon spelen. Als het niet hier is, dan elders."

Stekelenburg na Arsenal-AS Monaco

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl