De school in Maastricht waar de twee ontvoerde kinderen op zaten
NOS Nieuws

'De moeder heeft iedereen om de tuin geleid'

Eind oktober slaagt een moeder van 32 erin om haar twee kinderen vanuit Maastricht te ontvoeren naar Syrië. Haar ex-man, de school van haar kinderen en de politie hadden allemaal hun vermoedens. Hoe ze toch heeft kunnen afreizen naar het hart van het IS-kalifaat, is niet duidelijk.

Wat is er vandaag bekend geworden over deze ontvoering?

De ex-man van de vrouw stapte al eens naar de politie toen hij vermoedde dat de moeder naar Syrië wilde afreizen. Tevergeefs, er waren te weinig concrete aanwijzingen dat ze echt zou gaan. Als de vrouw vorig jaar op de school van haar kinderen vliegtickets voor een reis naar Griekenland uitprint, schakelt de school de politie in.

Enkele dagen later blijkt de vrouw, samen met twee van haar kinderen, toch te zijn verdwenen. De politie slaat groot alarm, maar ondanks een internationaal aanhoudingsbevel schrijft de vrouw korte tijd later op Facebook dat ze is aangekomen in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat.

Altijd te laat

Zowel haar familie, de school als de politie hadden signalen dat ze wilde vertrekken, maar hebben haar dus niet kunnen tegenhouden. "Ze heeft iedereen om de tuin geleid", zegt burgemeester Onno Hoes van Maastricht. "We vermoedden wel dat ze ging, maar we wisten niet wanneer. Zolang je daar niet achterkomt, ben je altijd te laat."

Ook het OM zegt dat het niet meer had kunnen doen om haar tegen te houden. "We kunnen niet zomaar paspoorten innemen. Een ticket naar Griekenland is niet voldoende, daar gaan veel mensen heen voor vakantie."

Onderzoek

Wat de autoriteiten rest, is een onderzoek naar het voorval. De 32-jarige vrouw blijkt al de zesde Syriëganger te zijn uit Maastricht. "Dat is wel wat veel", zegt burgemeester Hoes. Hij hoopt snel te kunnen zeggen of er sprake is van een terroristische cel in zijn stad. Die zou dan ook het valse paspoort geregeld kunnen hebben dat de vrouw gebruikte.

Alhoewel het over de grenzen vaker gebeurt, zijn de twee kinderen uit Maastricht de eersten die vanuit Nederland worden ontvoerd naar het IS-kalifaat. De kinderen zijn tegen de zin van de vader meegenomen.

Uitreizen in gezinsverband vanuit Nederland komt vaker voor, zegt de Raad voor de Kinderbescherming. Deze onderzocht tot nu toe meldingen over radicale gezinnen waarbij 31 kinderen betrokken waren. Ongeveer tien van deze kinderen zijn daadwerkelijk in Syrië of Irak, zegt de Raad.

Noodklok

De onderwijssector luidde vandaag de noodklok over radicalisering op scholen. Leraren moeten gevoelige onderwerpen zoals geloof bespreekbaar maken. Slachtoffers van terrorisme zouden vaker op scholen moeten komen vertellen over hun ervaringen.

Morgen komen in Parijs de EU-ministers van Onderwijs bij elkaar om te praten over radicalisering op scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl