NOS Nieuws

Advocaten VS doen laatste poging executie te voorkomen

Advocaten in de Amerikaanse staat Missouri proberen op het laatste moment de executie te voorkomen van een man die acht procent van zijn hersenen mist. De man, Cecil Clayton, staat op de lijst om morgen geëxecuteerd te worden. Zijn advocaten zijn naar het Hooggerechtshof gestapt, melden Amerikaanse media.

Volgens de advocaten kan Clayton niet terechtgesteld worden, omdat hij psychiatrisch patiënt is. Volgens verscheidene artsen lijdt hij aan depressies, dementie en hallucinaties. Ook een arts die door de federale regering was ingeschakeld, trok die conclusie.

Een gerechtshof in Missouri bepaalde dat Clayton wel terechtgesteld kan worden. Zijn advocaten proberen dat nu met een procedure bij het Hooggerechtshof te voorkomen.

Doorboord

Cecil Clayton raakte in 1972 een deel van zijn hersenen kwijt, toen tijdens het zagen een stuk hout zich in zijn schedel boorde.

Hij is schuldig bevonden aan de moord op een agent, in 1996. Die was afgekomen op een ruzie tussen Clayton en zijn ex-vriendin. Even later werd de agent gevonden met een kogel in zijn hoofd.

Inhumaan

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in verscheidene executiezaken geoordeeld dat doodstraf voor een geesteszieke inhumaan is en in strijd met het wettelijke verbod op een wrede straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl