Computeranimatie van het gebied van het nog te bouwen Olympische Stadion in Hamburg
NOS Sport

Olympische Spelen 2024: Duitsland kiest voor Hamburg

Het Duits olympisch comité, DOSB, verkiest Hamburg boven Berlijn als kandidaatstad voor de Olympische Spelen van 2024. De noordelijke havenstad kreeg na een stemming binnen de DOSB de voorkeur boven de hoofdstad.

Het besluit viel na de presentaties van beide steden en een dag lang vergaderen. Het gaat overigens nog om een voorstel. Op 21 maart neemt de DOSB het officiële besluit, maar dat wordt als formaliteit gezien. In september volgt er dan nog een referendum waarin de bevolking van Hamburg zich mag uitspreken over de wens om de Olympische Spelen binnen te halen.

Uit peilingen blijkt dat 64 procent van de Hamburgers de Spelen graag wil hebben, tegen 55 procent van de Berlijners. Die steun heeft een belangrijke rol gespeeld, gaf DOSB-voorzitter Alfons Hörmann toe. "Het was geen makkelijke beslissing. De peilingen waren belangrijk, maar ook de stemmen van de sportfederaties en de overlegronde met de deskundigen."

Compacte Spelen

Hamburg heeft een compact concept gepresenteerd, waarbij veel sportevenementen in een straal van tien kilometer in het havengebied worden afgewerkt. Daarvoor moeten nog wel veel accommodaties worden gebouwd.

De kandidatuur moet voor 15 september bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) binnen zijn. Boston en Rome hebben zich al officieel gemeld. Parijs, Bakoe, Doha en Istanbul overwegen zich kandidaat te stellen. In 2017 valt de beslissing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl