NOS Nieuws

'Wolf' Wilders en 'oehoe' Pechtold hard in debat

Wilders: daar staat de terror-oehoe

D66-leider Pechtold en PVV-leider Wilders stonden tijdens het verkiezingsdebat van EenVandaag lijnrecht tegenover elkaar. Ze debatteerden met elkaar over de Europese Unie, terreur en stand van de economie.

In het debat werd, net als eerder in de Tweede Kamer, flink op de man gespeeld. Wilders: "Meneer Hagens, ik dacht dat ik in de krant las dat hij gevangen was, maar nee daar staat hij, de terror-oehoe van de Nederlandse politiek." Waarop Pechtold reageerde: "En daar staat de wolf".

Pechtold verweet Wilders dat hij geen verantwoordelijkheid neemt in de politiek. "Meneer Wilders, u staat langs de kant en roept maar wat." Wilders op zijn beurt zei dat Pechtold er met de samenwerking van het kabinet ervoor gezorgd heeft dat de lasten voor de burgers in Nederland hoger zijn geworden.

Angstprediker

Het enige waarover Pechtold en Wilders het eens waren, was dat beiden vinden dat het kabinet te weinig doet om terreur tegen te gaan. Maar over de manier waarop dat moet gebeuren, verschillen de partijen wel van mening.

Wilders noemde Pechtold 'de aanvoerder van de groep die terreur goedpraat' en zei dat de geschiedenis hard over hem zal oordelen. Pechtold reageerde: "Zeker, er zijn problemen. De vraag is of je iedereen als groep verantwoordelijk houdt. U heeft het over haatpredikers, u bent een angstprediker."

Pechtold: u leeft in een angstige wereld meneer Wilders

Wilders herhaalde in het debat dat hij vindt dat Nederland zijn grenzen moet sluiten. "Al geven we een miljard euro extra uit aan de AIVD, dat helpt niet zolang we de grenzen openhouden."

Tweestrijd

Het debat mondde uit in een tweestrijd. "Wilders en Pechtold hadden daar beiden baat bij", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Ze probeerden allebei de kiezer naar zich toe te trekken. Ze konden zich profileren ten koste van elkaar, omdat er weinig kiezers zijn die twijfelen tussen de twee partijen."

Morgen is het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Dat debat vindt plaats in het Provinciehuis in Den Haag en wordt uitgezonden op NPO 1, om 20.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl