De typisch Engelse voetbalsfeer buiten Turf Moor
NOS Voetbal

Burnley straks rijker dan Ajax en PSV

Het astronomische bedrag van 6,9 miljard euro voor drie seizoenen werd onlangs neergelegd voor de uitzendrechten van de hoogste Engelse voetbalcompetitie, de Premier League. En de bedragen worden nog hoger: de rechten om de beelden in het buitenland uit te zenden moeten nog worden verkocht.

Niet alleen topteams als Manchester United en Chelsea profiteren van de megadeal. Ook bij clubs als Burnley, de ploeg met de kleinste begroting van de Premier League, rinkelt de kassa.

Vanaf 2016, als het nieuwe contract ingaat, krijgt Burnley zo’n honderd miljoen euro per jaar. En daarmee zijn 'The Clarets' - mits ze zich handhaven op het hoogste niveau - straks rijker dan Ajax, PSV of Feyenoord.

Sky Sports, eigendom van mediatycoon Rupert Murdoch, legde 5,6 miljard euro neer voor de uitzendrechten van het merendeel van duels in de Premier League in de periode 2016-2019. Een toename van 83 procent ten opzichte van het huidige contract. De zender BT betaalde nog eens 1,3 miljard euro voor de rechten op de voetbalwedstrijden op zaterdagavond. De samenvattingen zijn bij de BBC te zien.

Burnley straks rijker dan Ajax en PSV

'Obsceen getal'

Burnley FC speelt al jaren een marginale rol in het Engelse voetbal. Vorig jaar promoveerde de ploeg van trainer Sean Dyche naar de Premier League. Op dit moment staat Burnley achttiende in de Premier League, de op twee na laatste plaats.

Stadion Turf Moor, al sinds 1883 midden in een arbeiderswijk gevestigd, is met een capaciteit van 22.000 toeschouwers niet te vergelijken met voetbaltempels als de Arena of De Kuip. Maar door de deal met Sky Sports is Burnley straks financieel in staat om de beste spelers van Ajax of Feyenoord te kopen.

Community manager Neil Hart van Burnley FC zegt in Nieuwsuur over de miljardendeal: "Het is natuurlijk een obsceen getal, maar dat is wat de Premier League betekent. Mensen willen er deel van uitmaken." Hij sluit niet uit dat zijn club flink gaat inkopen op het Europese vasteland. "We kijken naar het continent, maar spelers moeten ook bij ons passen", aldus Hart. "Sommigen winnen en andere verliezen. Zo werkt de markt nu eenmaal."

De Engelse clubs mogen straks 2,3 miljard euro per seizoen aan tv-geld verdelen, vergeleken met zo'n 80 miljoen voor de eredivisieclubs. Een Premier League-speler verdient dan ook gemiddeld 2,9 miljoen per jaar. Een eredivisiespeler nog geen tiende daarvan: 276.000 euro.

Alle clubs in Nederland zijn jaloers. De financiële afstanden worden zo wel heel groot, veel te groot om de concurrentie aan te kunnen gaan.

Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord

Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, ziet de ontwikkelingen in Engeland met lede ogen aan. “Alle clubs in Nederland zijn jaloers. De financiële afstanden worden zo wel heel groot, veel te groot om de concurrentie aan te kunnen gaan.” Engelse clubs kunnen eigenlijk elke speler kopen die ze willen, zegt Van Geel. Clubs als Chelsea of Manchester City hebben daardoor veel meer spelers onder contract dan ze daadwerkelijk nodig hebben.

De Feyenoord-directeur vindt dat de Europese voetbalbond UEFA ervoor moet waken dat de verschillen nog groter worden. “Het is lastig, de markt doet zijn werk. Maar wat je wel zou kunnen doen is dat bijvoorbeeld de UEFA zegt dat een club maximaal 25 spelers onder contract kan hebben.”

'Tweederangs competitie'

Sportjournalist Simon Kuper, onder meer auteur van het boek 'Soccernomics' over de economie van het topvoetbal, relativeert de woorden van Van Geel: "Het gat is al oneindig groot tussen de eredivisie en de Premier League. Ze moeten zichzelf nieuwe identiteit geven. De eredivisie is geen topvoetbal, maar een plek om naar talenten te kijken," zegt Kuper. "De consequentie is dat alle andere competities 'minor leagues' worden waar spelers worden opgeleid. De eredivisie zal zich moeten verzoenen in een rol als tweederangs competitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl