Het Chinese elftal viert feest na de 1-0 zege op Saudi-Arabië op de Azië Cup
NOS Voetbal

China wil voetbal naar hoger niveau tillen

De Chinese regering heeft maandag een plan gepresenteerd om het niveau van het nationale voetbal naar een hoger plan te tillen.

De Chinese president Xi Jinping is groot liefhebber van voetbal en hij hoopt dat zowel het nationale mannen- als vrouwenelftal zich op lange termijn kan meten met de wereldtop.

Op korte termijn wil de regering zien dat er meer Chinese jongeren gaan voetballen. Op lange termijn wil China een poging wagen om een wereldkampioenschap binnen te halen en om de kwaliteit van het nationale mannenelftal te verbeteren, met als doel ver te komen op een eindtoernooi.

50 punten-plan

In het 50 punten-plan staat verder dat voetbal op scholen verplicht moet worden, dat de begeleiding moet worden gezocht bij (ex-)profvoetballers en dat er meer stadions in China moeten komen.

De Chinese mannen staan momenteel 88ste op de FIFA-wereldranglijst. Slechts één keer in de historie werd deelgenomen aan het WK. Dat gebeurde in 2002, maar succesvol was die deelname niet.

In een groep met Brazilië (4-0), Turkije (3-0) en Costa Rica (2-0) werden alle wedstrijden verloren. Op de Azië Cup van dit jaar strandde de ploeg in de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl