NOS Nieuws

Onderzoek naar jihadnetwerk in Maastricht

Onderzoek naar islamtische cel

Politie en justitie gaan onderzoeken of er in Maastricht sprake is van een netwerk, dat mensen ronselt voor de jihad en helpt bij hun reis naar IS-gebied. De naam van de stad duikt opvallend vaak op als het gaat over mensen die voor de jihad naar Syrië of Irak gaan.

Ook de Tsjetsjeense moeder die haar twee kinderen naar Syrië ontvoerde, kwam uit Maastricht.

Valse paspoorten

"Maastricht kent inmiddels zes uitreizigers naar het kalifaat", zegt verslaggever Theo Verbruggen. "Deze radicale groep kent elkaar in de stad, ze helpen elkaar ook."

Volgens Verbruggen moet de moeder van de ontvoerde Luca en Aysha ook zijn geholpen, want ze is met valse paspoorten naar Syrië gegaan.

'Wel wat veel'

Burgemeester Hoes van Maastricht noemt zes uitreizigers uit Maastricht "wel wat veel".

"Dat betekent dat het Openbaar Ministerie en de AIVD onderzoek aan het doen zijn om te kijken of er sprake is van een islamitische cel." Hoes hoopt daar snel informatie over te krijgen.

'Moeder moet hulp hebben gehad'

Vorig jaar november pleegde een 19-jarige jongen uit Maastricht een zelfmoordaanslag in Irak, waarbij veel doden vielen.

In dezelfde maand haalde een Maastrichtse moeder haar dochter terug uit het grensgebied tussen Turkije en Syrië. De 19-jarige Aïcha was van plan in Syrië te trouwen met een Turks-Nederlandse jihadstrijder. Volgens Limburgse kranten was de moeder van Luca en Aysha goed bevriend met Aïcha.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl