NOS Nieuws

Vogelverschrikkers nemen Japans dorp over

Vogelverschrikkers nemen dorp over

Om de leegloop in het Japanse dorpje Nagoro te verbloemen, heeft een inwoonster vogelverschrikkers gemaakt om de straten mee te vullen. Inmiddels staan her en der zo'n 350 poppen opgesteld, terwijl het dorp zelf nog maar 30 inwoners telt.

Het probleem geldt voor veel Japanse plattelandsdorpen. Veel jongeren vertrekken naar de steden om daar werk te zoeken. Ook het inwonersaantal van Nagoro daalde drastisch. Ongezellig, vond de 65-jarige Tsukimi Ayano.

De vogelverschrikkers werden aanvankelijk gemaakt om te doen wat hun naam doet vermoeden: het verjagen van kraaien. Maar al snel kreeg Ayano de smaak te pakken en maakte ze in 13 jaar tijd meer dan 350 poppen.

Replica's van gestorvenen

Ze plaatste ze bij de bushaltes, in de velden en lege winkels. ''Ik probeer ze er zo realistisch mogelijk uit te laten zien", aldus Ayano, "zodat passanten twee keer moeten kijken voordat ze zeggen: ''O, dat was geen echt persoon!'''

De meeste poppen zijn heuse replica's van de bewoners die zijn gestorven of het dorp hebben verlaten. De enige school in het dorp, die drie jaar geleden werd gesloten, is inmiddels gevuld met vogelverschrikkers.

En ook al zijn alle klaslokalen en bushaltes inmiddels gevuld, de 'poppenbevolking' blijft waarschijnlijk groeien. Ayano: ''Zolang ik gezond ben, wil ik vogelverschrikkers blijven maken.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl