NOS Nieuws

Groei voor winkels zet door

Het jaar is voor de winkeliers goed begonnen. De omzet nam in januari met 0,8 procent toe en daarmee wordt de groei die in 2014 begon doorgezet. Vorig jaar namen de winkelverkopen voor het eerste in vijf jaar weer toe. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

In januari namen de verkopen toe. De prijzen daalden daarentegen iets sterker dan in de voorgaande maanden. De omzetgroei en de hogere verkopen waren te zien bij zowel bij voedingswinkels als bij de andere winkels. In voedingswinkels, vooral in supermarkten, werd 3 procent meer uitgegeven. Door flinke kortingen en prijsacties daalden voor het eerst in zes maanden de prijzen in de supermarkten. Speciaalzaken leverden een beetje omzet in.

Branche

Bij de andere winkels steeg de omzet met 1 procent. Het beeld verschilt nogal per branche. In elektronicazaken, drogisterijen en meubelwinkels werd meer verkocht, in kledingzaken, textielsuper,markten en doe-het-zelfzaken liep de omzet terug. Door de zachte winter was kleding flink afgeprijsd.

De maand januari telde wel een zaterdag meer, en is doorgaans een sterke verkoopdag, maar zelfs hiervoor gecorrigeerd lag de omzet hoger.

Internet- en postorderbedrijven zag hun omzet vergeleken met vorig jaar met ruim 9 procent toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl