De Iraanse oud-president Rafsanjani
NOS Nieuws

Zoon oud-president Iran krijgt 15 jaar

Een zoon van de Iraanse oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani is veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Mehdi Hashemi Rafsanjani (45) stond terecht voor aanklachten op het gebied van de staatsveiligheid en corruptie.

Mehdi Hashemi Rafsanjani moet ook een boete betalen en mag in de toekomst geen publieke functie meer bekleden. Hij heeft twintig dagen om in beroep te gaan tegen de straf.

De rechtszaak speelde zich achter gesloten deuren af. Wat de precieze aanklacht was, is niet duidelijk.

In 2012 werd Mehdi Hashemi Rafsanjani na terugkomst van een verblijf in Groot-Brittannië opgepakt. Hij zou politieke onrust hebben aangewakkerd na de omstreden presidentsverkiezingen in 2009, die werden gewonnen door de havik Ahmadinejad. Oud-president Rafsanjani steunde bij die verkiezingen de hervormingsgezinde kandidaat Mousavi.

Critici zeggen dat de veroordeling van de zoon van Rafsanjani bedoeld is om de oud-president in diskrediet te brengen met het oog op de parlementsverkiezingen van volgend jaar februari. De huidige president van Iran, Hassan Rouhani, won in 2013 de verkiezingen mede vanwege de steun die hij kreeg van Rafsanjani.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl