NOS Nieuws

Oudste bioscoop van Nederland sluit deuren

Doek valt voor oudste bioscoop

Door verslaggever Matthijs Holtrop

Voor de laatste keer worden de kaartjes gescheurd, ook dat kan moderner volgens de nieuwe eigenaar. Na 105 jaar gaat de oudste bioscoop van Nederland dicht, want Camera Studio is verkocht aan het Belgische Kinepolis. Dat ziet geen heil in een cinema met slechts twee zalen. "Niet meer van deze tijd", volgens de manager.

Camera Studio, gelegen aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht, begon als bioscoop Flora. In een tijd dat films nog zeldzaam waren en bovendien altijd zonder geluid.

Het programma bestond uit een verzameling korte films. Een ‘explicateur’ legde uit wie en wat er op de films te zien waren. "Het grappige was dat dus niet de acteur, maar de explicateur als filmster werd gezien in die tijd”, zegt filmhistoricus Herman de Wit. "Piet Wigman was dankzij de Florabioscoop een ster in Utrecht en hij presenteerde de hele avond."

Het muzikale ‘Flora-trio’ mocht de explicateur ondersteunen. Tijdens de film improviseerden ze op de getoonde films. "Maar bepaalde deuntjes kwamen natuurlijk vaak terug, als er weer een thema voorbijkwam waar ze al een deuntje voor hadden, zoals een liefdesscène of een achtervolging."

Alles op Nederlands filmgebied is in Utrecht begonnen.

Filmhistoricus Herman de Wit

In de jaren 60 groeide Camera Studio uit tot het centrum van de cinematografie van Nederland, dankzij de Cinemafestatie. Het eerste Nederlandse internationale filmfestival trok sterren uit de hele wereld, zoals Polen, Italië en Groot-Brittannië.

Initiatiefnemer Huub Bals was destijds aangetrokken als publiciteitsmedewerker en wilde een Nederlandse versie van ‘Cannes’ organiseren. De Wit: "Hij heeft dat hier volgehouden van 1962 tot 1973 en vervolgens is hij naar Rotterdam gegaan. Daar is nu het IFFR, maar we kunnen stellen dat alles op Nederlands filmgebied in Utrecht is begonnen.

Technisch gezien is de bioscoop oud en kun je niet meer het optimale kijkplezier bieden.

Raymond van Os, manager van Camera Studio

De meeste bezoekers vinden het bijzonder dat ze op de laatste avond aanwezig zijn, maar zullen de bioscoop niet missen. "Er komt een nieuwe bioscoop voor in de plaats, dus dat is vast een verbetering", zegt een bezoeker die met zijn vriendin naar de film Suite Française gaat. "We komen hier al meer dan twintig jaar, maar ik ga net zo lief naar de nieuwe bioscoop bij de Jaarbeurs."

Raymond van Os, sinds een aantal maanden de manager van Camera Studio, erkent dat ‘zijn’ bioscoop niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. "Technisch gezien is de bioscoop oud en kun je niet meer het optimale kijkplezier bieden. Maar over anderhalf jaar openen we de nieuwe bioscoop en dan kunnen we iedereen voorzien van de grootste zalen, het beste beeld en het beste geluid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl