NOS Nieuws

We moeten praten met Assad, zegt de VS

Kerry over Assad

De Amerikaanse minister Kerry zegt dat zijn land uiteindelijk moet onderhandelen met de Syrische president Assad. In een interview met CBS News zei Kerry dat zulke gesprekken nodig zijn om de oorlog in Syrië te beëindigen.

De Amerikaanse regering wilde tot nu toe niet met Assad praten. Maar het lijkt erop dat Washington tot de conclusie is gekomen dat een oplossing niet mogelijk is zonder de Syrische president bij de diplomatieke onderhandelingen te betrekken. Assad lijkt stevig in het zadel te zitten.

De Amerikanen zeiden tot dusver dat een politieke regeling alleen tot stand kan komen als Assad vertrekt. Ze noemden hem "onderdeel van het probleem".

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde later dat Kerry's woorden niet mogen worden opgevat als een koerswijziging. Ze stelt dat Kerry louter het Amerikaanse beleid nog eens heeft herhaald. En dat betekent dat de VS onderhandelingen wil met het Syrische regime, maar niet met Assad. "Er is geen toekomst voor Assad in Syrië", twitterde zij.

Politieke oplossing

In het interview zei Kerry verder dat de druk op Syrië op allerlei manieren moet worden opgevoerd. Hij zei ook dat de VS samenwerkt met de gematigde oppositie in Syrië en met een aantal andere hoofdrolspelers in het bloedige conflict.

"We zijn het er allemaal over eens dat er een politieke oplossing moet komen", aldus Kerry.

Washington wil dat de Syrische president plaatsmaakt voor een hervormingsgezind bewind. Vier jaar geleden kwam een deel van het volk tegen Assad in opstand. De president zette het leger in om de opstand de kop in te drukken, maar dat is niet gelukt.

Luchtaanvallen

De belangrijkste tegenstander van Assad is Islamitische Staat. De terreurgroep heeft grote delen van Syrië in handen. Een internationale coalitie onder leiding van de VS voert geregeld luchtaanvallen uit op IS-stellingen in Syrië. De verzwakking van de terreurgroep speelt Assad in de kaart.

De oorlog in Syrië heeft meer dan 200.000 mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl