Vuurwapens op een beurs in de VS
NOS Nieuws

'Platform tegen illegale wapenhandel opgeheven'

Het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV) is eind januari opgeheven. Dat meldt het tv-programma KRO Brandpunt Reporter na onderzoek. Het platform is een samenwerkingsverband van politie, justitie, de douane en inlichtingendiensten. Zijn taak is het bestrijden van de illegale wapenhandel.

"Het is onvoorstelbaar dat deze maatregel is genomen", zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. "Als je kijkt naar Europese afspraken en rapporten, dan is er nog veel te weinig bereikt in de aanpak van de illegale wapenhandel."

Liquidaties

Op vragen van Brandpunt Reporter over de opheffing zegt een woordvoerder van de Nationale Politie eerst dat "de taak van het platform erop zit”. Later suggereert een woordvoerder nog dat er mogelijk een nieuw platform komt met "relevante partners uit binnen- en buitenland". De korpsleiding moet over zo'n voorstel een besluit nemen.

Vakbondsman Van de Kamp zegt zich op geen enkele wijze voor te kunnen stellen dat het team het werk heeft afgerond. De opheffing van het team is volgens hem onbegrijpelijk gezien de recente terreuracties in Parijs en Verviers en de liquidaties in Nederland.

"Daarbij worden telkens illegale automatische wapens gebruikt. Het is noodzakelijk dat het team zo spoedig mogelijk wordt hersteld en dat er weer intensief internationaal wordt samengewerkt."

Het besluit om het samenwerkingsverband na vijftien jaar te stoppen, is volgens Brandpunt genomen onder verantwoordelijkheid van minister Opstelten, die vorige week is opgestapt. De Tweede Kamer zou niet over de opheffing zijn geïnformeerd.

Achterhaald

Criminoloog Cyrille Fijnaut noemt het platform gedateerd. "Het platform moet gezien worden in het kader van het vorige politiebestel, met 26 op zichzelf staande korpsen. Nu er één nationaal politiekorps is, is instandhouding van dit platform als zodanig zeker achterhaald."

Fijnaut benadrukt wel het belang van samenwerking op dit gebied. "De behoefte aan strakke en actieve coördinatie van het politiële, bestuurlijke en justitiële optreden tegen illegaal wapenbezit is onverminderd groot." Die samenwerking moet volgens hem grensoverschrijdend zijn. "Met de Europese Unie en Verenigde Naties zijn internationale afspraken gemaakt over het beheersen van wapengeweld."

De uitzending van Brandpunt Reporter is vanavond om 23.00 uur op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl