Harry Kane viert een treffer tegen Liverpool met Christian Eriksen
NOS Voetbal

Kane, de spits die Van Gaal had gewild

Toen hij een jaar of acht was, mocht hij eens opdraven in het shirt van Arsenal. In de afgelopen maanden werd een foto van het jochie - gemillimeterd blond koppie, verlegen lachend in de camera - in razend tempo gedeeld op social media. Jaren later ontpopte datzelfde knulletje zich namelijk tot dé smaakmaker van de aartsrivaal.

Eigenlijk heeft het er nooit in gezeten dat Harry Kane voetballer bij Arsenal zou worden. Op zijn elfde meldde hij zich bij Tottenham Hotspur. Hij groeide op in Walthamstow in Oost-Londen, niet ver van White Hart Lane. "Mijn hele familie was voor Tottenham, dus ik zou altijd een Spurs-fan zijn geworden", vertelde hij aan Engelse media. "He's one of our own", zingen de fans tegenwoordig. Trots en vol overgave.

Sleutelspeler

Trots en vol overgave, zo speelt Kane zijn wedstrijden ook. De brillantine in zijn haar geeft hem een aristocratische uitstraling. Zijn enorme werklust maakt hem tot een sleutelspeler in het aanvallende concept van manager Mauricio Pochettino, waarbij de druk altijd op de defensie van de tegenstander moet liggen. En hij kan gewoon ongelooflijk goed voetballen.

Sinds kort staat Harry Kane in een rijtje met Dennis Bergkamp, Cristiano Ronaldo en Robbie Fowler. Kane werd vrijdag voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot voetballer van de maand in de Premier League. Drie op rij zou een record betekenen; dat heeft nog geen enkele voetballer voor elkaar weten te krijgen.

"Het zou heel speciaal zijn om geschiedenis te gaan schrijven", aldus de 21-jarige spits, die dit seizoen in alle competities al 26 doelpunten maakte voor de Spurs. Zestien daarvan produceerde hij in de vaderlandse competitie. "Ik heb in maart ook alweer een paar keer gescoord en hopelijk kan ik dat voortzetten."

Hurricane

Kane laat de Engelse voetbalharten sneller kloppen. Neem zijn twee doelpunten op Nieuwjaarsdag tegen Chelsea, tot dan de ongenaakbare koploper in de Premier League. Of de weergaloze kopbal waarmee hij de derby tegen Arsenal in het voordeel van de Spurs besliste. Niet voor niets liet bondscoach Roy Hodgson al weten dat Kane binnenkort kan rekenen op zijn debuut voor de nationale ploeg.

Ook Louis van Gaal, die bij zijn Manchester United een scorende spits goed zou kunnen gebruiken, roemde de jongeling. "Het scorend vermogen van Kane is een van de pijlers van het succes van de Spurs. Dat zie je vaker in het voetbal: dat er ineens een groot talent opstaat. En dat gebeurt nu bij hem."

Van Gaal is dus gewaarschuwd: de ploeg van de huidige nummer zes van Premier League komt zondagmiddag op bezoek bij nummer vier Manchester United die slechts drie punten meer verzameld heeft.

Hurricane

The Hurricane luidt zijn bijnaam tegenwoordig. Het is inderdaad snel gegaan met de jongeling, wiens loopbaan vorig jaar nog op een dood spoor leek te raken toen de club Roberto Soldado voor 36,5 miljoen euro overnam van Valencia. Kane leek een onzekere toekomst tegemoet te gaan in het verlengde van zijn huurperiodes bij Leyton Orient, Millwall, Norwich City en Leicester City.

Inmiddels heeft Tottenham het contract van Kane opengebroken en verlengd. Tot 2020.

Harry Kane in duel met Paddy McNair in het eerdere duel tussen Tottenham Hotspur en Manchester United (0-0)

Van Gaal: Kane groot talent

Zondag maakt The Hurricane zijn opwachting op Old Trafford tegen Manchester United. Een duel tussen de nummer vier en de nummer zeven in de Premier League.

Louis van Gaal heeft bewondering voor de kracht van de opponent. Hoewel de ploeg uit Manchester nog altijd een streepje voor heeft in de strijd om de Champions League-plaatsen, begint de positie van Van Gaal steeds verder onder druk te komen. Van verzorgd positiespel is nauwelijks sprake, defensief geschutter is een repeterend fenomeen geworden en de discipline op het veld laat te wensen over.

Maar het grootste probleem van Van Gaal ligt misschien wel in de punt van de aanval. Robin van Persie kan mede door blessures dit seizoen nog niet overtuigen, Wayne Rooney is door Van Gaal omgevormd tot middenvelder. Om topaankoop Radamel Falcao aan de praat te krijgen, liet Van Gaal de Colombiaan deze week zelfs opdraven bij de beloften.

Ondertussen heeft Tottenham Hotspur aan de hand van Kane de weg naar boven ingezet. "De manier waarop Kane aan het scoren is geslagen is een reden voor dat succes", aldus Van Gaal. "Het is een onderdeel van de voetbalwereld dat een groot talent in één seizoen kan opstaan. Hij is daarmee bezig."

De conclusie is duidelijk: Harry Kane is de spits die Louis van Gaal in zijn elftal had willen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl