Minister Edith Schippers op campagne in Nijmegen
NOS Nieuws

'Schippers wrijft in een vlek en dat is niet handig'

Volgens VVD-minister Edith Schippers is het geen toeval dat in verkiezingstijd allerlei incidenten rond haar partij naar buiten komen. Ze doelde onder meer op de bonnetjesaffaire en het vertrek van Kamerlid Mark Verheijen. Het is niet voor niets dat dit nu allemaal naar buiten komt, zegt Schippers.

Politiek verslaggever Ron Fresen vindt het merkwaardige uitspraken voor een minister.

Heeft minister Schippers geen punt?

"Zolang zij niet kan bewijzen dat de incidenten geen toeval zijn, heeft ze geen punt. Ze moet echt met bewijzen komen. Ik snap haar gevoel wel, want de zaak Cees H. dook vorig jaar ook ineens op vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Meer VVD'ers hoor ik in de wandelgangen zeggen dat dit geen toeval kan zijn, maar niemand zegt dat hardop zonder bewijs. Het is daarom des te opmerkelijker dat een minister met dit soort onbewezen uitspraken komt. Zonder bewijs blijft het een complottheorie."

De oppositie duikt er meteen bovenop. Hebben ze gelijk?

"De oppositie heeft een punt. Het was anders geweest als een gewone VVD'er of iemand op straat zoiets zegt. Maar als minister heeft zij een verantwoordelijkheid. Zij kan dit soort uitspraken alleen doen als ze ook daadwerkelijk met bewijzen komt. Het is nogal wat om te suggereren dat er krachten in het spel zijn die de VVD zwart maken."

De VVD had toch geen last van de incidenten, zo bleek uit de peilingen?

"Het lijkt erop dat de VVD niet echt last heeft van de bonnetjesaffaire. Dat komt omdat Opstelten en Teeven hun verantwoordelijkheid hebben genomen en zijn opgestapt. Kiezers waarderen dat. Daarom is het des te merkwaardiger dat Schippers hier nu weer over begint."

Het haalt ook alle aandacht weg van de laatste campagnedag voor de VVD. Had de minister zich dat niet moeten realiseren?

"Ja, eigenlijk wel. De VVD heeft steeds gezegd dat de incidenten de aandacht afleiden van de campagne. Na het aftreden van Opstelten en Teeven was dat voorbij. Schippers vestigt nu zelf de aandacht weer op de affaires. Dat is wrijven in een vlek en dat is niet handig, zeker niet in campagnetijd."

Worden deze uitspraken ook onderzocht?

"Er komt een onderzoek naar de bonnetjesaffaire en wat zich heeft afgespeeld binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarbij wordt gekeken naar de cultuur op het ministerie en welke belangen er op de achtergrond hebben gespeeld. Het kan zijn dat de resultaten van dat onderzoek ook een licht werpen op de theorie van Schippers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl