NOS Nieuws

'Er zijn dorpjes weggevaagd in de oerwouden'

De eerste beelden van de Vanuatu-eilanden.

De verwoestingen die orkaan Pam heeft aangericht op de eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan zijn groot. Hulporganisaties maken zich zorgen. Honorair consul Elly van Vliet van Vanuatu heeft inmiddels contact gehad met vrienden ter plaatse.

Volgens Van Vliet is de schade onvoorstelbaar groot. "Een orkaan van deze omvang is nog niet eerder voorgekomen in Vanuatu. Uit de hoofdstad Port Vila komen berichten dat daar 80 procent van de gebouwen beschadigd is. Het ziekenhuis is buiten gebruik en het vliegveld is alleen nog toegankelijk voor militaire toestellen. Water en stroom zijn ook uitgevallen."

80 procent van de gebouwen in de hoofdstad Port Vila raakte beschadigd

Palmblad en bamboe

Op andere eilanden van Vanuatu zijn de gevolgen waarschijnlijk nog ingrijpender. Met veel gebieden is nog geen contact mogelijk. "Berichten over weggevaagde dorpjes in de oerwouden druppelen binnen", zegt de honorair consul. "De mensen leven daar in hutjes van palmblad en bamboe. Die hutjes zullen weg zijn."

Het is vooral belangrijk dat alle 83 eilanden bereikt worden.

Elly van Vliet

"Erger is dat ook dat de tuinen in de oerwouden vernietigd zijn. Dat betekent dat er de komende maanden voedseltekorten zullen zijn. Schoon drinkwater was altijd al schaars en dat zal nu alleen maar erger zijn."

Volgens Van Vliet is er nu behoefte aan schoon drinkwater, voedselhulp en medische hulp. "Het is vooral belangrijk dat alle 83 eilanden bereikt worden. Ze liggen verspreid over een lengte van zo’n 1200 kilometer van noord naar zuid. De infrastructuur is een enorm probleem. Het kan wel dagen duren voordat alle eilanden bereikt zijn."

Orkaan Pam boven Vanuatu

Verder moeten de mensen hun eigen huizen weer opbouwen met materialen uit het oerwoud. "Dat kunnen ze ook heel goed", zegt Van Vliet. "Dus voedsel is het grootste probleem en natuurlijk ook medische hulp, daar hebben ze echt geen geld voor."

Van Vliet noemt het getal van 44 doden. "Maar ja, met de meeste eilanden is dus nog helemaal geen contact mogelijk geweest. Ik kan mij niet voorstellen dat het dodental niet verder oploopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl