In Hoogeveen dreigt de provincie Drenthe de lijn naar Zwolle en de lijn naar Hardenberg te schrappen
NOS Nieuws

Verkiezingen gaan ook over toekomst van de bus

In een aantal provincies gaat het bij de Provinciale Statenverkiezingen over de toekomst van de bus. Want de provincie is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de stad en op het platteland. Maar omdat een aantal provincies moet bezuinigen, is het nog onzeker of de bus zijn vertrouwde rondje door de buurt blijft rijden. Er reizen te weinig mensen met de bus om het hele netwerk overeind te houden, vinden de provincies.

Buschauffeurs in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe hopen dat de kiezer woensdag "de bus meeneemt" het stemhokje in. In die provincies is het besluit over de toekomst van het openbaar vervoer bijna genomen of komt het snel op tafel bij de nieuwe Statenleden. De chauffeurs hopen dat de stembusuitslag van woensdag het besluit beïnvloedt.

Onder meer in Drenthe staat een aantal provinciale lijnen onder druk. De bus verdwijnt mogelijk uit Meppel, Hoogeveen en Assen. Onbestaanbaar, vindt buschauffeur Martijn Mulder: "De reizigers kunnen straks geen kant meer op. Terwijl ze wel afhankelijk zijn van de bus. En dat zijn echt niet alleen ouderen, maar ook gezinnen en mensen die niet kunnen autorijden."

Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe legt uit dat hij niet anders kan. "Op elk buskaartje van een euro legt de provincie negen euro toe. Als je dan ook wat moet bezuinigen, moet je keuzes maken met elkaar. We zijn wel aan het onderzoeken of we met vrijwilligers de lijnen in stand kunnen houden."

De reizigers wachten het besluit van de provincie intussen gelaten af. "Het is wel jammer als de bus verdwijnt, sommige mensen zijn er echt van afhankelijk. Maar soms maakt ook bijna niemand er gebruik van. Dan kan je het ook wel begrijpen."

Verschillende lijnen in de provincie Drenthe staan ter discussie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl