Bernie Ecclestone
NOS Sport

Ecclestone: Duitse grand prix is dood

De financiële malaise in de Formule 1 lijkt opnieuw een slachtoffer te eisen. Het is hoogst onzeker of de grand prix van Duitsland op Hockenheim, die voor 19 juli op de kalender staat, de financiën op orde kan krijgen.

"We kunnen er niet veel aan doen", zegt Formule 1-baas Bernie Ecclestone zaterdag in de Britse krant The Independent. "De Duitse grand prix is op dit moment dood. Als het niet doorgaat, gaan we ook niet op zoek naar een vervanger."

De markante Engelsman, 84 jaar inmiddels, zwaait al sinds 1978 de scepter in de Formule 1 en verdiende daarmee een vermogen 3,8 miljard euro.

In de laatste jaren heeft Ecclestone laten zien lak te hebben aan historische overwegingen ten faveure van gloednieuwe circuits in olierijke staten. Eerder dreigde hij al gerenommeerde circuits te passeren, zoals de Belgische grand prix in Spa-Francorchamps, het stratencircuit van Montréal, de Britse race op Silverstone en zelfs die van het Italiaanse Monza.

Ecclestone: niets met ons te maken

Vorig jaar keerde de Formule 1 484 miljoen pond (zo'n 680 miljoen euro) uit aan prijzengeld. Bijna de helft (46%) daarvan ging naar de topteams Mercedes, Red Bull en Ferrari. Aan de onderkant van de Formule 1 vechten kleinere teams voor hun voortbestaan.

Het jaarlijkse budget van een Formule 1-renstal is in de laatste jaren gestegen naar zo'n 210 miljoen euro. Dieptepunt was het faillissement van de renstallen Caterham en Marussia aan het einde van het afgelopen seizoen. "Wat kunnen we doen als teams te veel uitgeven?", wast Ecclestone zijn handen in onschuld. "De betrokken bedrijven zitten in problemen omdat ze te veel geld uitgeven. Dat heeft niets met ons te maken."

Kleinere teams zijn daardoor steeds afhankelijker van de sponsorinkomsten die coureurs inbrengen. De Nederlander Giedo van der Garde verloor daardoor zijn racestoeltje bij Sauber, een beslissing die hij met succes aanvocht voor de rechtbank. Desondanks komt hij niet in actie in Melbourne, waar zondag de openingsrace van het Formule 1-seizoen plaatsvindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl