Banken schrijven 20 miljard euro af op stroppen
NOS Nieuws

'Probleemkredieten kostten banken 20 miljard'

Sinds de crisis hebben de drie grote Nederlandse banken bij elkaar ongeveer 20 miljard euro moeten afschrijven op slechte leningen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

ING, ABN Amro en Rabobank hebben de verliezen voor een deel weer goedgemaakt door onder meer de rente op spaarrekeningen te verlagen en op kredieten te verhogen. De drie banken samen verstrekken ongeveer 75 procent van alle kredieten in Nederland.

Meer gereserveerd

ING heeft het meeste geld afgeschreven op de stroppen. Bij die bank gaat het om 8 miljard euro. Rabobank heeft 7 miljard afgeschreven.

ABN Amro is qua omvang meer dan twee keer zo klein als ING en heeft het minste afgeschreven. De bank zegt bovendien geen cijfers te hebben over 2009/2010.

De banken vrezen dat de verliezen nog verder kunnen oplopen. Ze hebben daarvoor nog eens 20 miljard euro gereserveerd. Rabobank heeft met 9,5 miljard het meeste gereserveerd. De verwachting is dan ook dat de Rabobank het meest zal lijden onder de crisis.

Langzaam herstel

De angst bij de kredietverstrekkers voor nieuwe stroppen is de reden dat banken vaak moeilijk doen over leningen.

Economen zeggen dat de economie zich maar langzaam herstelt omdat de banken nog altijd niet graag bereid zijn leningen te verstrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl