De Belgische minister van Justitie Koen Geens
NOS Nieuws

Aparte gevangenis-afdelingen haatpredikers in België

België wil gevangenen die anderen radicaliseren en ophitsen, onderbrengen in aparte afdelingen van de gevangenissen in Brugge en Itter. De Belgische minister van Justitie Geens zegt dat in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

De afdelingen in de twee steden bieden plaats aan een beperkt aantal gevangenen, respectievelijk 16 en 26. In die afdelingen komt personeel te werken dat is opgeleid om de geradicaliseerde gevangenen te begeleiden. De gevangenissen nemen met het oog daarop zogenoemde moslimconsulenten in dienst.

De Belgische regering wil het probleem van geradicaliseerde islamitische gevangenen op twee manieren aanpakken. Enerzijds worden deze gevangenen zoveel mogelijk over het land verspreid om te voorkomen dat anderen onder hun invloed komen. Maar de gevangenen bij wie op dat gebied geen verbetering zichtbaar is, worden apart geplaatst.

Kritiek

In Nederland worden in de gevangenis in Vught ook geradicaliseerde gevangenen bij elkaar geplaatst. Volgens critici vergroot dat het gevaar dat die groep nog verder radicaliseert.

De Belgen beseffen dat geradicaliseerde gevangenen maar voor een beperkte tijd op een speciale afdeling moeten blijven. Als verbetering wordt geconstateerd, gaan ze terug naar normale gevangenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl