Een van de mannen wordt in Bosnië tegen de grond gewerkt door agenten
NOS Nieuws

Arrestaties in Bosnië voor plan aanslag Scandinavië

In Bosnië zijn vijf mannen opgepakt voor het maken van een bom die ze in een Scandinavisch land tot ontploffing wilden brengen. De autoriteiten in Bosnië zeggen dat de arrestaties het gevolg zijn van een gecoördineerde actie waarbij ook Nederland en Zweden betrokken waren.

Op welke manier Nederland bij de operatie betrokken is, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt niet bekend te zijn met het onderzoek.

Terrorisme?

De Bosnische politie en openbaar aanklager zeggen dat de bom bedoeld was voor een terreuraanslag, maar de politie in Zweden spreekt dat tegen.

Volgens de Zweedse politie heeft de zaak niets met terrorisme te maken, maar met "criminele activiteiten in Zuid-Zweden". Justitie in Bosnië zegt dat het volgens Bosnische wetgeving om terrorisme gaat.

Verzoek

Drie mannen werden opgepakt toen ze Bosnië wilden verlaten met de bom in de kofferbak van hun auto. De twee andere verdachten zijn aangehouden in Sarajevo. De vijf zijn vier Bosniërs en een Zweed. Ze zouden de bom hebben gemaakt na "een verzoek" uit Zweden. Van wie dat verzoek kwam, heeft de Bosnische politie niet gezegd.

In Sarajevo zijn verschillende panden doorzocht, waaronder een café van een voormalig politieagent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl