NOS Schaatsen

'Relay blijft koningsnummer in shorttrack'

Op zoek naar de perfecte vierde man

Het gaat de laatste jaren goed met de Nederlandse shorttrackers op het onderdeel relay. Vorig jaar werd de aflossingsploeg van bondscoach Jeroen Otter wereldkampioen, dit seizoen wonnen de mannen het wereldbekerklassement.

Bij de WK shorttrack in Moskou komen de Nederlandse shorttrackers Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt zowel individueel als op de relay in actie. "We hebben vorig jaar die relay-titel gewonnen", zegt Breeuwsma. "Dat willen we graag weer doen, het blijft toch het koningsnummer in de shorttrack."

2014: finale relay WB Shanghai

Plek vier

Omdat Niels Kerstholt vorig seizoen een punt achter zijn carrière zette, is er een vierde plek beschikbaar in het Nederlandse team. Die werd dit seizoen al eerder opgevuld door vier mannen: Itzhak de Laat, Mark Prinsen, Adwin Snellink en Koen Hakkenberg.

"Het is aan de ene kant een luxe positie dat we vier mannen hebben voor die laatste plaats", vertelt bondscoach Jeroen Otter. "Aan de andere kant betekent het ook dat het niveau nog niet is wat we zoeken. Je wilt een vierde man die net zo sterk is als de derde en die derde moet net zo snel zijn als de tweede. Elke man moet 25 procent van zo'n relay invullen."

Je wilt een vierde man die net zo sterk is als de derde.

Bondscoach Jeroen Otter

Trucjes

De drie 'senioren' snappen dat het voor de nieuwe jongens niet altijd makkelijk is. "Je stapt natuurlijk wel op het ijs met drie gasten die wereldkampioen zijn", zegt Freek van der Wart. "Het is moeilijk, ze komen van een stapje lager en moeten dan dat stapje omhoog maken. Ze passen zich goed aan en wij proberen hen in alles te helpen."

De ervaren shorttrackers hebben genoeg tips voor de 'nieuwe jongens'. "Het zijn die kleine trucjes die de doorslag kunnen geven in de relay", zegt Van der Wart. "Hoe je net wat beter wegduwt en hoe je minder energie verliest op bepaalde stukken, bijvoorbeeld."

2014: Nederland wereldkampioen relay

Kritisch

Nederland wil graag de relay-titel prolongeren in Moskou. "We zijn kritisch", zegt Breeuwsma. "Je wilt steeds beter worden en alles winnen, maar we hebben ook nog nooit zo'n goed seizoen gedraaid."

"Het zou prachtig zijn als we opnieuw die wereldtitel pakken", zegt Otter. "Vaak blijft het tot de laatste ronde spannend, iedereen zit zo dicht bij elkaar. Dat zal bij dit WK niet anders zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl