Al Gore is één van de eerste sprekers op SXSW 2015
NOS Nieuws

Al Gore: politieke wil is een duurzame bron

  • Rachid Finge

  • Rachid Finge

Door techredacteur Rachid Finge

Waar Al Gore spreekt, is altijd publiek. De oud-vice-president en klimaatvoorvechter was één van de eerste sprekers op het SXSW-festival in Austin. Een bomvolle zaal trok hij niet; daar is zijn verhaal inmiddels wellicht te bekend voor.

Gore begint met goed nieuws. Vorig jaar groeide de wereldeconomie met 3 procent, terwijl de uitstoot van broeikasgassen gelijk bleef. Ook noemt Gore de exponentiële groei van de hoeveelheid zonne-energie die wordt opgewerkt. In Bangladesh, één van de armste landen ter wereld, worden twee zonnepanelen per minuut geïnstalleerd, vaak op hutjes gemaakt van stro.

Maar daar houdt het goede nieuws op.

Voorspelbaar

In duizelingwekkend tempo werkt Gore voorbeelden af van overstromingen, extreme droogte en smeltende ijskappen. Van Pakistan via de Amerikaanse staat Maryland tot de Franse stad Montpellier. Allemaal het gevolg van klimaatverandering, zegt Gore. De voorbeelden zijn indrukwekkend, maar inmiddels ook voorspelbaar.

Gore, bekend als een uitstekende spreker met heldere slides op de beamer, laat zien hoe de uitstoot van broeikasgassen sinds de Tweede Wereldoorlog steeds harder is toegenomen en dat ook de gemiddelde temperatuur is gestegen. De zaal mag zelf invullen dat die twee zaken verband houden.

Denial Industry

Wie niet gelooft in klimaatverandering moet het ontgelden. Zulke mensen maken onderdeel uit van de 'denial industry', zoals Gore de bedrijven noemt die geen belang hebben bij een afname van broeikasgassen. ExxonMobil is er één van.

Politieke wil is een duurzame bron.

Al Gore

"Wat voor zin heeft het om de planeet te redden als mensen daaronder lijden?", vroeg de topman van de oliemaatschappij zich een kleine twee jaar geleden af. Gore lacht hem uit; de zaal lacht mee.

Een groot probleem bij het beperken van de uitstoot van CO2 is volgens Gore dat feiten uit wetenschappelijk onderzoek nu worden bediscussieerd als meningen. Toch is hij ervan overtuigd dat de strijd om groene energie te winnen is. "Het is een kwestie van tijd", zegt hij. "Ook politieke wil is een duurzame bron."

Live Earth keert terug

Net als in 2007 wil Gore dit jaar opnieuw wereldwijd aandacht vragen voor het klimaat door middel van muziek. Grote popconcerten in zes wereldsteden onder de naam Live Earth moeten in totaal een miljard mensen zo ver krijgen om de opmars van duurzame energie te steunen.

Een zevende concert vindt plaats op Antarctica, waar wetenschappers zijn die blijkbaar muziekinstrumenten hebben meegenomen.

  • EPA
    Gore (l), popartiest Pharell Williams (m) en Live Earth-oprichter Kevin Wall (r) presenteren de 2015-editie van de concerten
  • EPA
    Live Earth 2007 bracht veel mensen op de been, zoals in Rio de Janeiro
  • EPA
    Madonna was één van de grote sterren op Live Earth 2007
  • EPA
    Gore sprak zelf ook op Live Earth. Achter hem acteur Leonardo DiCaprio

Ditmaal vindt Gore popartiest Pharell Williams aan zijn zijde bij het opzetten van Live Earth. Wie er nog meer optreden op het evenement staat nog niet vast, maar ongetwijfeld maken Muse en The Who geen deel uit van de line-up. Zij hadden een bijnaam voor de vorige editie van Live Earth: Private Jets for Climate Change.

NASA

Gore sluit af met een hartekreet aan de jongsten in de zaal. Hij wijst erop dat de NASA-medewerkers die in het vluchtleidingscentrum zaten toen een Amerikaan op de maan werd gezet gemiddeld 26 jaar waren. Jonge mensen kunnen wereldwijd veel impact hebben, bedoelt hij te zeggen.

Maar terwijl Gore zijn hartekreet uitspreekt, is een flink deel van de zaal, inclusief de jongeren, al leeggelopen. De meeste mensen kennen Gore's verhaal nu wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl