Het operatieteam dat de pernistransplantatie uitvoert aan het werk
NOS Nieuws

Eerste succesvolle penistransplantatie uitgevoerd

Zuid-Afrikaanse artsen zeggen voor het eerst in de geschiedenis een succesvolle penistransplantatie te hebben uitgevoerd. Het team is verbonden aan de Universiteit Stellenbosch en het Tygerberg Hospital.

De 21-jarige patiënt had zijn geslachtsdeel drie jaar geleden verloren door complicaties na een traditionele besnijdenis. Hij ontving het nieuwe orgaan op 11 december 2014 in een negen uur durende operatie.

Volledig functioneel

Volgens zijn artsen functioneert de getransplanteerde penis inmiddels volledig. De man zou zelfs weer een actief seksleven hebben. De doktoren hadden verwacht dat het wel een jaar of twee zou duren voordat dat zou kunnen.

De identiteit van de patiënt wordt afgezien van zijn leeftijd geheim gehouden. Ook de donor is onbekend. De artsen zeggen wel dat het vinden van een donor een van de grootste 'uitdagingen' was.

Besnijdenis gevaarlijk

Volgens de arts die de operatie leidde, professor André van der Merwe, is er vooral in Zuid-Afrika grote behoefte aan kennis over penistransplantaties.

Er gaat nogal eens wat mis bij de traditionele vorm van besnijden in Zuid-Afrika. Naar schatting worden er jaarlijks 250 penissen geamputeerd na een mislukte besnijdenis.

Twee jaar geleden hebben artsen in China geprobeerd een man een nieuw geslachtsorgaan te geven. Die operatie mislukte, onder meer omdat de patiënt psychische problemen kreeg.

'Met de patiënt gaat het heel goed'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl