Studenten runnen een webwinkel in de Chinese provincie Zhejiang
NOS Nieuws

Nederlandse waar populair in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

Sommige westerse producten vallen erg in de smaak bij consumenten in China. Via internet slaan Chinese huishoudens massaal artikelen in uit onder meer Nederland.

Al langer was bekend dat melkpoeder uit ons land in China zeer gewild is. Consumenten slaan nu ook in groten getale visoliepillen van Kruidvat, natte doekjes van Etos en tandpasta van Hema in.

Westerse producten hebben status in China. Chinezen tonen door het aanschaffen ervan dat ze genoeg geld hebben en bovendien oog hebben voor de rest van de wereld.

Nederlandse spullen hebben een goede naam en zijn betaalbaar.

Yu Siyuan

"Ik ben gek op Nederlandse spullen", zegt Yu Siyuan. "Ze hebben een goede naam en zijn betaalbaar."

Vooral voor haar driejarige zoontje koopt ze het beste van het beste. "Van babybillendoekjes tot vitaminepillen en natuurlijk melkpoeder."

In 2008 overleden zes tot acht baby’s toen er in Chinees melkpoeder chemicaliën zaten. Sindsdien koopt iedereen die zich dat kan permitteren buitenlandse babymelk.

Marktplaats

"Toen ik zwanger was heb ik me via internet laten adviseren door een vriend die in Nederland woont", zegt Yu. "Hij zei dat Friso babyvoeding goed was en dat hij mijn handelaar voor het merk kon zijn. Sindsdien koopt hij in Nederlandse supermarkten melkpakken die ik bij hem bestel."

Ze handelen via TaoBao, de Chinese variant van Marktplaats. Ondanks tussenhandelaren, die de artikelen duurder maken dan waarvoor ze in Nederland verkocht worden, is dit nog altijd voordeliger dan de producten die in China in de winkels liggen.

"Een pak melkpoeder kost in de winkel 45 euro, op TaoBao kan ik het voor 30 euro krijgen", zegt Yu.

Doordat Chinezen zo groots inslaan, ontstaan er van sommige artikelen tekorten in Nederland. Flesjes Heineken met draaidop werden schaars omdat er zoveel van verscheept werden naar Azië. Voor melkpoeder stelden sommige winkels zelfs een beperking in voor klanten in China: één pak per keer.

Handelaren struinen Nederlandse winkels en webwinkels af om producten te verzamelen die naar China kunnen. "Soms wel containers vol", zegt Jochem Manus van der Jagt van de Kamer van Koophandel in Hongkong.

China heeft strenge regels, maar er kan toch veel

Jochem Manus van der Jagt van de Kamer van Koophandel in Hongkong

China heeft strenge invoerregels. Die moeten dus worden omzeild. Maar volgens Manus van der Jagt is dat niet heel moeilijk: "China is een land met strenge regels, waar toch veel kan. Dit is het grijze gebied."

Veel producten komen via Hongkong China binnen, zegt Van der Jagt. "In Hongkong wordt de container verdeeld over heel veel kleine pakketjes en zo gaat het de grens over naar de rest van China. Dat is veel moeilijker te controleren natuurlijk."

In het begin was Yu niet helemaal gerust op de manier waarop ze aan de spullen uit Nederland kwam. Nu niet meer, sinds ze weet dat de boete slechts 80 yuan is, iets meer dan 10 euro per pak melkpoeder. "Dan nog is het goedkoper dan in de winkel."

Nederlandse producten populair in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl