NOS Nieuws

Forse natuurbrand in Drenthe; ruim 100 hectare afgebrand

De brand in het natuurgebied is geblust

In het Drentse natuurgebied het Fochteloërveen bij Veenhuizen heeft een grote natuurbrand gewoed. Volgens de brandweer lijkt het vuur geblust te zijn. Voor de zekerheid wordt het gebied ook vannacht in de gaten gehouden.

Er waren verscheidene brandweerwagens van vijf korpsen betrokken bij het blussen.

De brandweer zegt dat er ruim 100 hectare in brand stond. Het vuur bleek moeilijk te bestrijden, omdat de brandhaarden moeilijk te bereiken zijn. Daarom heeft de brandweer prioriteit gegeven aan het voorkomen dat de brand zich uitbreidt.

  • GPTV
    Het gebied dat in brand staat, is 50 tot 100 hectare groot
  • GPTV
    Brandweerlieden proberen de brand in natuurgebied Fochteloërveen
  • GPTV
    Het vuur is moeilijk te bestrijden, omdat de brandhaarden moeilijk te bereiken zijn

'Vermoedelijk aangestoken'

Uit voorzorg is een aantal woningen aan de rand van het natuurgebied ontruimd. Een gevangenis in de buurt hoefde niet ontruimd te worden. Diverse wegen rond het gebied zijn afgesloten geweest.

Wilfred Alblas van Natuurmonumenten denkt dat de vier brandhaarden zijn aangestoken. "Het is een natte tijd en dan ontstaat een brand niet zomaar", zegt hij. Volgens ooggetuigen zijn de brandhaarden langs het fietspad op verschillende plekken tegelijkertijd ontstaan.

'Mooiste natuurgebied'

Het natuurgebied het Fochteloërveen is volgens Alblas een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Ook is het een van de weinige plekken waar hoogveen te vinden is. Het is een belangrijk gebied voor broedende kraanvogels.

In april 2011 ging ook een groot deel van het gebied in Fochteloërveen verloren door een brand. Het duurde dagen voordat die volledig geblust was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl