John van den Brom
NOS Voetbal

Van den Brom: terugval onbegrijpelijk

De afgelopen week was niet de leukste in de loopbaan van John van den Brom. De AZ-trainer heeft zich twee dagen samen met zijn staf suf gepiekerd, zo liet hij weten. Hoe kan het dat zijn ploeg tegen FC Utrecht (6-2) zo door de ondergrens zakte? Volgens de trainer gebeurde dat al vier keer eerder dit seizoen, tegen PSV (2-4 en 3-0), FC Utrecht thuis (0-3) en bij Willem II (3-0). Een collectief falen.

"Want wij hebben kennelijk niet de juiste snaar geraakt bij de spelers", legde Van den Brom uit. "Als wij verliezen is het ook meteen goed raak. Of het nu het eerste kwartier is of later, wij krijgen in amper een kwartier drie goals tegen. Ik heb even gedacht dat het structureel is bij AZ, maar dat is niet het geval. Je kunt overal achter komen te staan, maar dan moet er iemand opstaan die na een 1-0 achterstand vroeg of laat zegt: tot hier en niet verder. Zo'n speler ontbreekt bij ons."

Zonder aanjager Gudelj

Vrijdagavond speelt AZ tegen Vitesse, een ploeg in vorm. In Arnhem ontbreekt vanwege een schorsing AZ-aanvoerder Nemanja Gudelj, de enige speler die de ploeg wel op sleeptouw kan nemen. Thom Haye is zijn vervanger.

"Eigenlijk moet je een aantal van dat soort spelers hebben, jongens die de boel aanjagen, sturen en op sleeptouw nemen", aldus Van den Brom. "Maar wie heeft die types in Nederland? PSV met Guardado en Feyenoord met Clasie. En misschien Klaassen bij Ajax. Maar noem er nog eens een aantal. Iedereen is op zoek naar dat soort spelers, voetballers die niet meteen uit het lood geslagen zijn bij de geringste tegenslag."

Nemanja Gudelj (links) en Jeffrey Gouweleeuw

Van den Brom heeft deze week een aantal keren beelden laten zien van de afgang tegen FC Utrecht. De oud-speler en ex-trainer van Vitesse verwacht in het Gelredome revanche.

"Ik heb bij de beelden gevraagd waarom bepaalde acties werden ondernomen. Een tegengoal kan altijd, maar blijf dan gewoon je taken uitvoeren. Dat gaat juist helemaal fout bij ons. Wij vallen zo ver terug, eigenlijk onbegrijpelijk. Er is ook geen aanwijzing vooraf dat zoiets gebeurt. In de aanloop tegen FC Utrecht verliep alles goed. De warming-up in de Galgenwaard was prima. Er is nog geen kwartier gespeeld of wij staan kansloos met 3-0 achter. Zeg het maar. Het lijkt wel of bij de eerste tegengoal men de weg kwijt raakt."

Angst voor een volgend drama bij Vitesse heeft Van den Brom niet.

"Ik ga de boel ook niet massaal omgooien. Ik gun de meeste spelers een kans op revanche. Vitesse is de ploeg in vorm. Daarvan zouden wij kunnen verliezen. Maar ik reken erop dat het geen volgende veegpartij gaat worden. Wij hebben laten zien dat wij buitenhuis goed kunnen presteren. Tegen een directe concurrent voor Europees voetbal is dat bij Vitesse een ideale gelegenheid om die 6-2 een beetje te doen vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl