NOS Nieuws

Treinreizigers testen stoelen voor Sprinters

  • Trudy van Rijswijk
    Reizigers kunnen kiezen uit drie typen stoelen
  • Trudy van Rijswijk/NOS
    De 'winnende stoel' komt in nieuwe Sprinters

Reizigers kunnen invloed uitoefenen op de treinstoel waarop ze komen te zitten. Ze kunnen vanaf vandaag proefzitten op station Rotterdam Centraal.

Belangstellenden mogen de stoelen testen en samen met deskundigen bepalen welke stoelen er uiteindelijk in de nieuwe Sprinters komen. Er kan worden gekozen uit drie types.

Ik mag als een van de velen stemmen, net zoals het in een normale democratie gaat.

Vrouw die de stoelen test

"Ik vind stoel B het best", zegt een man. "A was een beetje te rechtop, B zat heel lekker en C deed een beetje aan A denken." Hij noemt het uitproberen van de stoelen een "enig idee". "Ik ben misschien één van de 100.000 mensen die hun stem uitbrengen. Maar je kan nooit meer zeggen: 'Ik had een andere stoel uitgekozen'. Ik heb mijn plicht gedaan."

Stoel B krijgt ook de voorkeur van een andere tester. "A vond ik te hard en C vond ik te hol zitten. Bij die stoel kreeg ik het gevoel dat ik een duw in mijn rug kreeg", stelt de vrouw. Ook zij verwelkomt het initiatief van de NS om de stoelen door reizigers te laten testen. "Ik vind het een schitterend idee, heel speels. Ik mag als één van de velen stemmen, net zoals het in een normale democratie gaat."

De stoelentest krijgt morgen nog een officiële opening. Dan brengt sprintster Dafne Schippers haar stem uit, samen met jeugdsprinters uit de regio Rotterdam. De actie van de NS loopt nog tot donderdag.

We vinden het belangrijk dat reizigers een comfortabele reis hebben en daarom is besloten om een verkiezing te houden.

Woordvoerder NS

Volgens een NS-woordvoerder zijn de stoelen waaruit kan worden gekozen, veel moderner, zijn ze gemaakt van ander materiaal en hebben ze een ander zitcomfort. "Dus ze zullen anders aanvoelen voor de reizigers dan die in de Sprinters die we nu op het spoor hebben rijden." Ze krijgen bovendien stopcontacten om de telefoon op te laden en usb-aansluitingen. In totaal worden 30.000 stoelen vervangen.

Waarom dit initiatief? "Er zijn heel veel treinen besteld door de NS. We vinden het belangrijk dat reizigers een comfortabele reis hebben en daarom is besloten om een verkiezing te houden", aldus de woordvoerder van de NS.

"De NS is ineens heel klantvriendelijk geworden", grapt een man die zich in één van de stoelen heeft laten zakken.

Eind van het jaar zal besloten worden welke stoel gewonnen heeft, type A, B of C.

Reiziger test Sprinterstoel

De stoelen zijn bestemd voor nieuwe Sprinters die in 2016 en 2018 op het Nederlandse spoor gaan rijden. Zestig treinen komen van de Zwitserse fabrikant Stadler; 118 Sprinters van treinenbouwer CAF.

De treinen krijgen bredere deuren, worden energiezuinig en zullen toegankelijk zijn voor rolstoelen. Ook krijgen de nieuwe treinen - in tegenstelling tot nu - toiletruimtes met een urinoir, toilet, wasbak en verschoontafel voor baby's. Medio 2021 moeten alle Sprinters weer voorzien zijn van toiletten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl